Całka
Jan: | | xy2 | | x | |
∫∫ysin |
| dxdy, gdzie obszar ograniczony jest krzywymi x=0,y=√π,y= |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | x | |
Obszar wyszedł i 0≤x≤4, |
| ≤y≤√π |
| | 2 | |
| | 1 | | xy2 | | 1 | | x3 | | xπ | |
Całka po dy wyszła mi |
| −cos |
| , oznaczona |
| (cos |
| −cos |
| ) |
| | x | | 2 | | x | | 8 | | 2 | |
Całkę po dx jak obliczyć? Gdzieś wcześniej popełniłem błąd?
29 mar 21:09
Mariusz:
I masz różnicę cosinusów całkowych
Sprawdzałeś co dostaniesz po zamianie kolejności całkowania ?
29 mar 21:49
Mariusz:
Jeśli chodzi o to jak policzyć tę całkę po dx to rozbij ją na różnicę dwóch całek
i w każdej z nich podstaw za argument cosinusa a powinieneś dostać
różnicę cosinusów całkowych
29 mar 21:56
Jan: Jak zmienić kolejność całkowania? Jak wykonać to podstawienie?
29 mar 22:45
Mariusz:
Teraz masz obszar normalny względem OX
i spróbuj go zapisać tak aby był normalny względem OY
Tak aby to y zmieniał się w przedziale a<y<b , gdzie a oraz b to pewne stałe
Ale to i tak może nie ułatwić liczenia całki
bo może się okazać że nie uda ci się uniknąć tych cosinusów całkowych
Co do podstawienia do tych całek co ci wyszły to
w całce
a w całce
| | xπ | |
możesz sobie podstawić t= |
| |
| | 2 | |
29 mar 23:23
Jan: Pomoże ktoś rozwiązać ten przykład, bardzo proszę.
30 mar 20:19
Jan: 
?
1 kwi 23:42