Rozwiąż podane równania i nierówności kwadratowe
querkses: Zad.1 Rozwiąż podane równania i nierówności:
a)√3𝑥+𝑥2≥𝑥+1
b)√14+𝑥2=9−𝑥2
c)3|𝑥+5|=(𝑥+5)2
d)𝑥2−6|𝑥|+4<2−𝑥
23 mar 23:05
6latek: √14+x
2=9−x
2
2x
2=9−
√14
| | 9−√14 | |
lub x=−√ |
| bo 9−√14>0 |
| | 2 | |
√3x+x
2≥x+1
x
2+
√3x−x−1≥0
x
2+x(
√3−1)−1≥0
Δ=(
√3−1)
2+4
Δ=4−2
√3+4=2(4−
√3)
x∊(−
∞,x
1>U<x
2,
∞)
24 mar 01:59
6latek: x2−6|x|+4<2−x
x2−6|x|+x+2<0
Teraz dwa przypadki
1)dla x>0 |x|=x
stad rownanie ma postac
x2−5x+2<0 rozwiaz
2) dla x<0 |x|=−x
stad rownanie ma postac
x2+7x+2<0 rozwiaz i wyznacz rozwiazanie
24 mar 02:22
6latek: 3|x+5|=(x+5)2 x+5=0 to x=−5
1) dla x≥−5 rownanie ma postac 3(x+5)= (x+5)2
dla x<−5 rownanie ma postac 3(x+5)=−(x+5)2
24 mar 02:31