kolejna całka tryg.
potworek44: Dobry wieczór mam problemy z taką całką, może nie tyle problemy co pakuje mnie to w bardzo,
bardzo długie całkowanie i zastanawiam się czy istnieje jakiś prostszy sposób na tę całkę,
którego nie znam.
| | 1 | | sin2x+cos2x | | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx=∫ |
| dx+∫ |
| dx= |
| | sin2xcos3x | | sin2xcos3x | | cos3x | | sin2xcosx | |
| | 1 | | sin2x+cos2x | | 1 | | 1 | |
=∫ |
| dx+∫ |
| dx=∫ |
| dx+∫ |
| dx+ |
| | cos3x | | sin2xcosx | | cos3x | | cosx | |
| | cosx | |
+∫ |
| dx I teraz liczyć te wszystkie całki po kolei?  |
| | sin2x | |
23 mar 21:40
chichi:
| | 1 | |
Nieco pracy przy ∫ |
| dx, te pozostałe dwie całki rozwiązują się błyskawicznie, ale |
| | cos3(x) | |
może poczekaj na weteranów rachunku całkowego, ja jestem dopiero początkujący
23 mar 23:10
24 mar 01:30
Mariusz:
| | 1 | |
Jak już tak rozłożyłeś tę całkę to do całki ∫ |
| dx |
| | cos3x | |
mogłeś zastosować ten sam pomysł co na początku
Można też wyprowadzić wzór redukcyjny dla ∫cos
nxdx dla n ∊ ℤ
∫cos
nxdx=∫cosxcos
n−1xdx
∫cos
nxdx=sinxcos
n−1x−∫sinx((n−1)cos
n−2x(−sinx))dx
∫cos
nxdx=sinxcos
n−1x+(n−1)∫cos
n−2xsin
2xdx
∫cos
nxdx=sinxcos
n−1x+(n−1)∫cos
n−2x(1−cos
2x)dx
∫cos
nxdx=sinxcos
n−1x+(n−1)∫cos
n−2xdx−(n−1)∫cos
nxdx
(1+(n−1))∫cos
nxdx=sinxcos
n−1x+(n−1)∫cos
n−2xdx
n∫cos
nxdx=sinxcos
n−1x+(n−1)∫cos
n−2xdx
| | 1 | | n−1 | |
∫cosnxdx= |
| sinxcosn−1x+ |
| ∫cosn−2xdx n≥2 |
| | n | | n | |
Niech n−2=−m,
wtedy n=−m+2,n−1=−m+1
| | 1 | | m−1 | |
∫cos−(m−2)xdx=− |
| sinxcos−(m−1)x+ |
| ∫cos−mxdx |
| | m−2 | | m−2 | |
| | 1 | | 1 | sinx | | m−1 | | 1 | |
∫ |
| =− |
|
| + |
| ∫ |
| dx |
| | cosm−2xdx | | m−2 | cosm−1x | | m−2 | | cosmx | |
| m−1 | | 1 | | 1 | | 1 | sinx | |
| ∫ |
| dx=∫ |
| + |
|
| |
| m−2 | | cosmx | | cosm−2xdx | | m−2 | cosm−1x | |
| | 1 | | 1 | sinx | | m−2 | | 1 | |
∫ |
| dx= |
|
| + |
| ∫ |
| |
| | cosmx | | m−1 | cosm−1x | | m−1 | | cosm−2xdx | |
Dla n=0
∫cos
0xdx=x+C
Dla n=1
∫cosxdx=sinx+C
Dla n=−1
| | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx |
| | cosx | | | | π | | x | | π | | x | | 2sin( |
| + |
| )cos( |
| + |
| ) | | | 4 | | 2 | | 4 | | 2 | |
| |
| | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx |
| | cosx | | | | π | | x | | π | | x | | 2tg( |
| + |
| )cos2( |
| + |
| ) | | | 4 | | 2 | | 4 | | 2 | |
| |
| | 1 | | π | | x | |
∫ |
| dx=ln|tg( |
| + |
| )|+C |
| | cosx | | 4 | | 2 | |
∫cos
0xdx=x+C
∫cosxdx=sinx+C
| | 1 | | π | | x | |
∫ |
| dx=ln|tg( |
| + |
| )|+C |
| | cosx | | 4 | | 2 | |
| | 1 | | n−1 | |
∫cosnxdx= |
| sinxcosn−1x+ |
| ∫cosn−2xdx n≥2 |
| | n | | n | |
| | 1 | | 1 | sinx | | m−2 | | 1 | |
∫ |
| dx= |
|
| + |
| ∫ |
| dx m≥2 |
| | cosmx | | m−1 | cosm−1x | | m−1 | | cosm−2x | |
24 mar 02:05
chichi:
Cześć @
Mariusz korzystam własnie z podręczników Fichtenholza, dziękuję przejrzę z
pewnością pdfy
24 mar 02:28
Mariusz:
Fichtenholz jest dobry na początek a te pdf podałem bo nie wiedziałem
czy masz dostęp do biblioteki
Ze zbiorów zadań warty polecenia jest
W Krysicki L Włodarski Analiza matematyczna w zadaniach
24 mar 03:45
chichi:
Tak korzystam z niego, mam też Gewerta Skoczylasa i tak sobie robię raz tu, raz tu, a jaki
zbiór zadań byś jeszcze polecił, prócz tych wymienionych?

A może Ty
potworek44 korzystasz z jakiegoś innego zbioru?
24 mar 03:59
Mariusz:
Co do innych to nie wiem czy jakiś byłby godny polecenia
Może jakiś rosyjski gdzieś znajdziesz przetłumaczony na polski
np Demidowicza czy Bermana
24 mar 04:26
daras: http://www.wydawnictwopw.pl/index.php?s=wyniki&rodz=12&id=2853
poza tym zeszyty BOM=Biblioteczki Opracowań Matematycznych:
Zeszyt 1 − 210 całek nieoznaczonych z pełnymi rozwiązaniami
Z5− 105 przykładów zastosowań całki oznaczonej z pełnymi rozwiązaniami
i.in
C.Obczyński, R.Kowalczyk, K.Niedziałomski − Całki , metody rozwiązywania zadań, z płytą CD,
wyd. PWN 2012
24 mar 09:48
chichi:
Dziękuję @
Mariusz i @
daras zaopatrzę się w któryś z tych zbiorów
24 mar 10:34