Pole trójkąta
Karol:

Może ktoś umiałby mi pomóc? Na przyprostokątnych AC i BC trójkąta prostokątnego ABC leżą
wierzchołki − odpowiednio E i F prostokąta CEDF. Wierzchołek D tego prostokąta leży na
przeciwprostokątnej AB tak, że |AD| : |DB| = 2 : 1. Pole prostokąta CEDF jest równe 6.
Pole trójkąta ABC jest równe?
A. 13
B. 11
C. 10
D. 12
23 mar 16:28
Qulka: 13,5
23 mar 18:11
Mila:
P
ΔABC=P
|BD|=x
|AD|=2x, |AB|=3x
1)
| 1 | | 1 | |
ΔBFD∼ΔBCD w skali k= |
| ⇔PΔBFD= |
| P |
| 3 | | 9 | |
| 2 | | 4 | |
ΔBCD∼ΔBCD w skali k1= |
| ⇔PΔBCD= |
| P |
| 3 | | 9 | |
23 mar 18:49
Eta:

P(ABC)= 9w P▭=4w=6 ⇒ w=1,5
P(ABC)=9*1,5= 13,5
=================
23 mar 19:18