Rozwiąż równanie 4sin4x · cos6x = 2sin10x + 1 .
Kornelka: Proszę o pomoc:
Rozwiąż równanie 4sin4x · cos6x = 2sin10x + 1 .
a) Zapisz największe rozwiązanie tego równania mniejsze od π, w postaci x=aπ. W odpowiedzi
podaj wartość a w postaci nieskracalnego ułamka licznik/mianownik
b) Zapisz najmniejsze rozwiązanie dodatnie tego równania w postaci x=bπ. W odpowiedzi podaj
wartość b w postaci nieskracalnego ułamka licznik/mianownik.
c) Ile jest wszystkich rozwiązań równania w przedziale (0,3π)
d) Zapisz liczbę wszystkich wymiernych rozwiązań tego równania w przedziale (−π, π)?
23 mar 16:10
ICSP: 4sin(4x)cos(6x) = 2sin(10x) +1
2[sin(10x) − sin(2x)] = 2sin(10x) + 1
| | π | | 5π | |
2x = − |
| + 2kπ v 2x = − |
| + 2kπ |
| | 6 | | 6 | |
| | π | | 5π | |
x = − |
| + kπ v x = − |
| + kπ , k ∊ Z |
| | 12 | | 12 | |
23 mar 17:55
ICSP: Reszta to kwestia przedstawienia rozwiązań na osi liczbowej i wybranie odpowiednich a,b.
23 mar 17:56
Hhh:
26 wrz 20:04