zadanie z geometrii
maturalnyy: dzien dobry dostalem takie zadanie z geometrii od nauczycielki i nie moge sobie z nim poradzic.
Przekatne czworokata ABCD wpisanego w okrag o promieniu R przecinaja sie w punkcie S. Wiedzac
ze AB=BC=a oraz BD=m, znajdz promien okregu opisanego na trojkacie BCS.
23 mar 14:30
Saizou :

γ = 180−α−β
δ = β−α
Niech r będzie promieniem okręgu opisanego na BCS. Z tw. sinusów
∡A = γ+α = 180−α−β+α = 180−β
| m | | m | | m | |
| =2R → |
| = 2R →sinβ = |
| |
| sin(180−β) | | sinβ | | 2R | |
23 mar 16:02