Mamy 16 żarówek dobrych i 4 wadliwe wybrane dwie losowo bez zwracania 2 żarówki
angelika:
23 mar 14:15
angelika: Obicz prawdopodobienstwo ze 2 sa dobre
23 mar 14:17
23 mar 14:19
janek191:
16 + 4 = 20 − ilość wszystkich żarówek
Z tych 20 żarówek wybieramy 2 żarówki, więc mamy
| | | | 20 ! | | 18 !*19*20 | |
I Ω I = | = |
| = |
| =19*10 = 190 |
| | | 2 ! * (20 − 2) ! | | 2*18 ! | |
kombinacje 2 elementowe z zbioru 20 elementowego.
A − zdarzenie losowe: " wybrano dwie dobre żarówki"
| | | | 16 ! | | 15*16 | |
I A I = | = |
| = |
| = 120 |
| | | 2 ! * 14 ! | | 2 | |
więc
23 mar 15:23
Jerzy:
Witaj
janek191 , ale po co tyle kombinacji ?
23 mar 15:35