błąd czy nie tak ?
covidowamgła: | | 1 | |
Prosta o wzorze y=mx przecina parabolę y= |
| x2+14 w punktach A i B. Trzeba wykazać, że |
| | 8 | |
| | π | |
styczne do tej paraboli poprowadzone w punktach A i B tworzą ką o mierze |
| to |
| | 4 | |
wspólczynnik kierunkowy ttej prostej jest równy −
√2 i
√2
gdzieś w wyliczeniach coś jest nie tak czy możecie sprawdzić. Δ=m
2+7, m∊R, x
1=−4(m+
√m2+7)
| | |aA−aB| | |
x2=−4(m+√m2+7) i teraz |
| =1 |
| | |aAaB+1| | |
i wyłazi −
√3 i
√3 coś gdzieś gubię...
23 mar 12:01
chichi:
Dla m=2 prosta przyjmuje równanie y=2x, a ta prosta nie posiada punktów wspólnych z parabolą o
| | 1 | |
równaniu y= |
| x 2+14 wniosek? Skłamałeś  |
| | 8 | |
23 mar 12:17
covidowamgła: zastanów się co piszesz i czy rozumiesz o co pytam i co piszę
23 mar 12:35
ICSP: Odpowiedział dość konkretnie.
Skoro dla m = 2 prosta nie przecina paraboli to znaczy, że równanie
| 1 | |
| x2 + 14 = mx nie ma rozwiązań. |
| 8 | |
Problem jest zatem w Δ bo powinna wyjść ujemna (dla m = 2) a u ciebie wychodzi zawsze dodatnia.
23 mar 12:41
covidowamgła: | | 1 | |
sory uciekł minus y= − |
| x2=14 co i tak gdzieś mnie plącze, |
| | 8 | |
23 mar 12:48
covidowamgła: | | 1 | |
no nie teraz nie tak y= − |
| x2+14 |
| | 8 | |
23 mar 12:49
23 mar 12:55
ICSP: Teraz ma to więcej sensu.
Masz odcięte punktów A i B
teraz wyznaczasz współczynniki kierunkowe:
aA = m +√m2 + 7
ab = m − √m2 + 7
co prowadzi do
√m2 + 7 = 3
czyli m = ± √2
i wszystko ładnie wychodzi.
23 mar 12:57
ICSP: Jak się takie fajne rzeczy w geogebrze robi?
Jakiś poradnik jest do tego?
23 mar 12:59
23 mar 13:12
covidowamgła: z wykresu to wiem bo korzystam tylko algebraicznie cos mieszam
23 mar 13:35
covidowamgła: w liczniku jest 2√m2+7 w mianowniku wzór
23 mar 13:37
covidowamgła: i ..no trudno czegoś widocznie nie widzę
23 mar 13:40
chichi:
| | (m+√m2+7)−(m−√m2+7) | |
| |
| | = |
| | (m+√m2+7)(m−√m2+7)+1 | |
| | 2√m2+7 | | 2√m2+7 | | √m2+7 | |
= | |
| |= |
| = |
| |
| | m2−(m2+7)+1 | | |−6| | | 3 | |
| √m2+7 | |
| =1 ⇒ √m2+7=3 ⇒ m2+7=9 ⇒ m2=2 ⇒ m=±√2 |
| 3 | |
Podszkól się trochę i dopiero zacznij się wymądrzać
23 mar 13:52
ICSP: Właśnie próbowałem się kiedyś nią bawić ale nic mi nie wychodziło.
Chyba lekko upośledzony jestem
23 mar 13:56
23 mar 13:59