matura
dzonypieczony: Dwa ujemne pierwiastki ma równanie:
a) x2 −mx − 4 = 0
b) x2 + x + m2 +1 = 0
c) x2 + (m +3)2 x +m2 +1= 0
d) mx2 + 4x −m = 0
jakby ktos mógł zrobić krok po kroku bo ma wyjść c a nie wiem dlaczego bo ze wzorow viet'a mi b
tez pasuje xd
23 mar 09:27
ICSP: | | 1 | | 3 | | 1 | | 3 | |
x2 + x + m2 + 1 = x2 + x + |
| + m2 + |
| = (x + |
| )2 + m2 + |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 4 | |
Widzisz tu jakiekolwiek pierwiastki?
23 mar 09:32
dzonypieczony: nie chodzi o konrketne pierwiastki tylko wzorami vieta mam to udowodnic ...
23 mar 10:20
ICSP: Aby pierwiastki były ujemne to muszą w ogóle istnieć xd
23 mar 10:35
janek191:
23 mar 10:37