ciągi
seulgi: W ciągu arytmetycznym w którym trzeci wyraz jest równy 3, a szósty wyraz wynosi 10 to suma
pięciu początkowych wyrazów tego ciągu wynosi
23 mar 08:32
getin:
a
3 = 3
a
6 = 10
a
3 + 3r = a
6
3 + 3r = 10
3r = 7
| | 1 | | 1 | | 2 | |
a5 = 5 |
| + 2 |
| = 7 |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 2 | | 1 | | 2 | |
a1 = |
| − 2 |
| = −1 |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 2 | | 2 | | 1 | | 2 | |
a1 + a2 + a3 + a4 + a5 = −1 |
| + |
| + 3 + 5 |
| + 7 |
| = 15 |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
23 mar 09:48
janek191:
S5 = (a3 − 2 r) + ( a3 − r) + a3 + (a3 + r)+ (a3 + 2 r) = 5 a3 = 5*3 = 15
23 mar 10:21
getin:
o, sprytnie! faktycznie nie trzeba było znać ile wynosi szósty wyraz
23 mar 10:33
Eta:
Sn= me*n me −− mediana, n −− ilość wyrazów w tej sumie
a1,a2,a3,a4,a5
S5= me*5 me=a3 −− mediana
S5=3*5=15
========
23 mar 12:44
seulgi: dziękuję za pomoc
23 mar 13:29