proszę o rozwiązanie
anna: w naczyniu było 300g roztworu cukru o stężeniu 10% Dosypano do niego dwa razy więcej cukru
niż było w roztworze na początku Jakie stężenie ma otrzymany roztwór
300g *10% = 30g
30g *2 = 60g
300+60 = 360g
dalej nie wiem bo wynik to 25%
23 mar 07:55
Bartek: Na początku było 300g roztworu o stężeniu 10%, więc:
cukier = 300g * 10% = 30g
woda = 300g − 30g = 270g
Dosypano dwa razy więcej cukru niż było na początku, czyli 2*30g = 60g
Waga roztworu po dosypaniu cukru = 300g + 60g = 360g
I liczymy proporcje. Cukru w naczyniu na początku było 30g, później dosypano 60g więc jest go
90g.
Wody jest cały czas tyle samo czyli 270g. Masa nowego roztworu wynosi 270g + 90g = 360g. Można
więc policzyć stężenie z proporcji:
360g − 100%
90g − x
360g * x = 90g * 100% / dzielimy obie strony przez 360g
x = 9000 / 360
x = 25 %
23 mar 08:13
Saizou :

x − waga cukru na początku w roztworze
0,1*300 = 0*(300−x)+1*x
x = 30 g (cukier)
300−30 = 270 g (woda)
Dodajemy 2 razy więcej cukru, czyli łącznie mamy go 3*30=90g
| | 90 | | 90 | |
Cp = |
| *100% = |
| *100% = 25% |
| | 270+90 | | 360 | |
23 mar 09:07
anna: dziękuję
23 mar 10:53
Hdhshs:
15 kwi 18:42