Suma szeregu
mystery_guy: Witam,
mam do policzenia taką sumę szeregu
Policzyłem i wyszło mi 4 a Wolfram pokazuje 3. Czy jest ktoś wstanei znalezć
błąd w moim rozwiązaniu?
(∑ x
n+1)' (n=0 do
∞) = ∑ (n+1)x
n (n=1 do
∞)
teraz 2 strona równania:
| | x | | 1 | |
(∑ xn+1)' (n=0 do ∞) = ( |
| )' = |
| |
| | 1−x | | 1−x2 | |
Czyli sobie teraz przyrównuje:
| | 1 | |
∑ (n+1)xn (n=1 do ∞) = |
| |
| | 1−x2 | |
| | 1 | |
I podstawiam |
| , żeby "wyszła" mi suma z zadania i wychodzi 4 a nie 3...  |
| | 2 | |
22 mar 23:42
jc:
1+x+x2+... = 1/(1−x)
1+2x+3x2+ ...= 1/(1−x)2
2x+3x2+4x3+ ... = 1/(1−x)2 − 1
dla x=1/2 otrzymujemy 4−1=3.
23 mar 00:11
mystery_guy: Dzięki,na takiego rozpisywania to mnie nie uczą

... widzę że omyłkowo zle
zapisałem przepisując z kartki wynik pochodnej ma być u mnie
Gdzie w tym moim rozpisywania oprócz zgubionego nawiasu jest jakiś błąd logiczny, obliczeniowy,
cokolwiek....

Powiedzmy, że uparłem się na zastosowanie twierdzenia o różniczkowaniu szeregów z tej książki
(str. 35, Przykład 3.5):
https://drive.google.com/file/d/0B8QHnlSTD9M8UHRSWWc1djZ1MGM/view
Robię analogicznie (tak mi się przynajmniej wydaje), a mimo to mam zle
23 mar 00:25
ABC: Indeksy sumacyjne nie pilnujesz , twoja suma 4 to jeszcze z dodatkową jedynką dla n=0
odejmiesz i wychodzi 3 jak powinno być
23 mar 00:40