Wielomian
Dżul: Oblicz dla jakiej wartości parametru a liczba √6 −1 jest pierwiastkiem wielomianu
w(x)=x3+x2−12x+a/5√6. Zakoduj cyfrę setek dziesiątek i jedności.
22 mar 22:15
6latek: W(√6−1)=0
Podstawiaj i licz
Wzory skroconego mnozenia (a−b)3 i (a−b)2
22 mar 22:18
Mila:
| | a | | a√6 | |
W(x)=x3+x2−12x+ |
| =x*(x2+x−12)+ |
| |
| | 5√6 | | 30 | |
| | a√6 | |
W(√6−1)=(√6−1)*[(√6−1)2+√6−1−12)]+ |
| |
| | 30 | |
| | a√6 | |
(√6−1)*[6−2√6+1+√6−1−12]+ |
| =0 |
| | 30 | |
dokończ
22 mar 22:29
6latek: Dobry wieczór . Kłaniam sie
22 mar 22:34