ciągi
Radekk: Nieskończony malejący ciąg geometryczny (an), określony dla n≥1 spełnia warunki:
a1 = 2/3 i an+1 = 1/3 an−1 dla n≥2
Odpowiedzi:
A 1+√3/3
B 3+√3
C 3/2
D 1−√3/3
22 mar 20:32
ite: Czy tylko ja nie widzę tu pytania?
22 mar 20:40
Radekk: Ah no tak, zmęczenie już daje się we znaki

Pytanie to : Suma wszystkich wyrazów tego ciągu jest równa?
22 mar 20:43
ICSP: Mamy informacje tylko o nieparzystych wyrazach tego ciągu.
Nie można jednoznacznie określić sumy.
Potrzebna jest jeszcze wartość wyrazu a2
22 mar 20:46
ICSP: aa nie doczytałem, że a
n jest geometryczny.
| | 1 | |
q = |
| (bo ciąg jest malejący) |
| | √3 | |
| | a1 | | 2 | | 1 | |
S = |
| = |
| * |
| = ... |
| | 1 − q | | 3 | | | |
22 mar 20:50
Radekk: Wszystko jasne, dzięki!
23 mar 11:08