Matematyka
XMonki: Proszę o rozwiązanie zadań i zapisanie odpowiednich równań.
Zad. 1 Siostra Marty jest od niej o 7 lat starsza. Razem mają 33 lata. Ile lat ma każda z
dziewcząt. Zapisz i rozwiąż odpowiednie równania.
Zad. 2 W trapezie o polu 28 cm2 wysokość jest równa 4 cm, a jedna z podstaw jest o 4 cm dłuższa
od drugiej. Oblicz długość podstaw tego trapezu.
Zad.3 Za dwie książki Magda zapłaciła 27 zł. Oblicz cenę każdej książki, jeśli jedna była o
70% droższa od drugiej.
Zad.4 Ile cukru należy dodać do 5 kg dziesięcioprocentowego syropu, aby otrzymać syrop
dwudziestoprocentowy.
Zad. 5 Jeden bok prostokąta jest dłuższy od drugiego o 5 cm. Jeśli dłuższy bok skrócimy o 20%,
a krótszy wydłużymy o 20%, to otrzymamy kwadrat. Oblicz obwód tego kwadratu.
22 mar 20:04
ABC:
Zad.1 m−Marta m+7 −siostra
m+m+7=33
2m+7=33
2m=26
m=13
Marta 13 lat a siostra 20
Dalej myśl sama
22 mar 20:16
6latek: Zadanie nr 5
x−krotszy bok
x+5 dluzszy bok
x+0,2x=x+5−0,2(x+5)
wylicz x Obw=4x
zadanie nr 2
wylicz x
zadanie nr 3
x+0,7x=27
zadanie nr 4
Metoda kubelkowa
22 mar 21:35
6latek: nr 3 do poprawy
Cena 1 ksiazki −−−−−x zl
cena drugiej ksiazki x+0,7x zl
x+(x+0,7x)=27
22 mar 21:41
XMonki: Można prosić o dokładniejsze rozwiązania
23 mar 07:39
ABC: a co jest niedokładne w tych powyżej?
23 mar 09:25
XMonki: Jest potrzebne cały zapis rozwiązań zadań.
23 mar 10:09
janek191:
z.2
a > b
a = b + 4
| | a + b | | a + b | |
P = |
| *h = |
| *4 = 28 |
| | 2 | | 2 | |
a + b = 14
i
a − b = 4
Dodajemy stronami
2 a = 18
a = 9
=====
b = a − 4 = 9 − 4 = 5
=================
23 mar 10:17
janek191:
Z.4
10 % = 0,1
20 % = 0,2
Mamy
0,1*5 + x = 0,2*( 5 + x )
x − 0,2 x = 1 − 0,5
0,8 x = 0,5
x = 0,625
========
Odp. 0,625 kg.
23 mar 10:34