algebra liniowa
salamandra: 13. Napisz równanie parametryczne prostej prostopadłej
do płaszczyzny 2x − 3y + z = 5 i przechodzącej przez
punkt (0, 0, 5).
14. Napisz ogólne równanie parametryczne prostej zawartej w płaszczyźnie 2x − 3y + z = 5 i
przechodzącej
przez punkt (0, 0, 5).
Nie chcę rozwiązania na razie rozwiązania, bo 13 mam, ale mam pytanie, czy jest coś
podchwytliwego w 14−tym, że jest napisane OGÓLNE równanie....?
22 mar 19:51
ABC: wstyd przynosisz naszemu miastu takimi pytaniami

w 13 masz dokładnie jedną taką prostą a w 14 cały pęk prostych leżących w tej płaszczyźnie
22 mar 20:05
salamandra: wybacz, tak to jest, gdy ćwiczenia wyprzedzają wykłady

wszystko robię na razie
intuicyjnie.
W takim razie przedstawię rozwiązanie 13−tego i prosiłbym o wskazówkę do 14−tego, bo nie wiem w
takim razie, o co tam chodzi.
13.
P=(0,0,5)
v=(2,−3,1)
Jako, że wektor normalny jest prostopadły do tej płaszczyzny, to równanie tej prostej to:
x=2t
y=−3t
z=5+t
22 mar 20:08
ABC:

to jest do 14
22 mar 20:11
Jerzy:
Nie ma pojęcia „ogólne równanie parametryczne prostej”
22 mar 21:10