algebra liniowa
salamandra: 12. Wyznacz równanie parametryczne prostej będącej
prostą wspólną płaszczyzn 2x + y − z + 3 = 0 oraz
z + x + 3 = 0.
Jak się za to zabrać?
22 mar 18:17
ABC:
można tak
2x−z=−3−y
x+z=−3
dodajesz stronami
3x=−6−y
x=−y/3 − 2
z=−3−x= −3+y/3+2=y/3−1
i przyjmujesz y jako parametr na przykład t
22 mar 18:50
salamandra: mam jedno rozwiązanie, jednak nie do końca wiem, o co w nim chodzi.
2x+y−z+3=z+x+3
v1=[2,1,−1]
v2=[1,0,1]
2x+y−z+3=z+x+3
x+y−2z=0
v3=[1,1,−2]
v3 ⊥ = [1,1,1]
x=t[1,1,1]
x=t
y=t
z=t
Nie do końca wiem, po co ten wektor prostopadły do v3 i jak go w ogóle obliczyć?
22 mar 18:58
salamandra: A w sieci natrafiłem się jeszcze na inne rozwiązanie takiego zadania.
1) liczę v1*v2 i otrzymuje wektor kierunkowy szukanej prostej: [1,−3,−1]
2) wstawiam za z=0
liczę układ równań z dwiema niewiadomymi (szukam punktu wspólnego dwóch płaszczyzn i zarówno
tej prostej)
2x+y+3=0
x+3=0 ⇒ x=−3
y=3
P=(−3,3,0)
równanie prostej: (−3,3,0)+t[1,−3,−1]
w postaci parametrycznej:
x=−3+t
y=3−3t
z=−t
No i teraz pytanie, w którym rozwiązaniu jest błąd, bo np. w pierwszym rozwiązaniu można
zauważyć, że do prostej należy punkt np. (1,1,1), a w tym drugim to nie wychodzi.
22 mar 19:23
ABC: to ostatnie wygląda ok
22 mar 19:29
salamandra: W takim razie w pierwszym może być pomyłka? Zdaje się, że tam też jest szukany końcowo ten
punkt (0,0,0), ale nie wiem, po co to przyrównywanie dwóch płaszczyzn, ale przede wszystkim −
po co ten wektor prostopadły do v3? Lepiej o tym zapomnieć i skupić się na tym drugim
sposobie?
22 mar 19:30
ABC: namącone jest w tym pierwszym ale nie chce mi się tłumaczyć
22 mar 19:35
salamandra: ok, tyle mi wystarczy
22 mar 19:40