Rachunek prawdopodobieństwa
... : Spośród wszystkich liczb 5 cyfrowych wybieramy losowo jedną.Oblicz prawdopodobieństwo tego, że
iloczyn cyfr wylosowanej liczby jest podzielny przez 8 i nie jest podzielny przez 16.
Wynik to 9/80
22 mar 17:28
...: Ma ktoś pomysl na to?
22 mar 19:49
Eta:
Wszystkich liczb 5−cyfrowych jest : 9*10*10*10*10
|Ω|=90 000
A : iloczyn cyfr podzielny przez 8 i nie podzielny przez 16
A
1 : 8NNNN N∊{1,3,5,7,9}
jedno miejsce z pięciu miejsc dla 8 i pozostałe dla nieparzystych
A
2 : ( 222NN ) , (666NN)
A
3: (226NN) (662NN)
A
4 : (24NNN) (46NNN)
|A|= |A
1+|A
2|+|A
3|+|A
4|=
10 125
| | 10 125 | |
P(A)= |
| ( upraszczamy przez 1 125) |
| | 90 000 | |
==========
22 mar 21:10
...: Dzięki wielkie miałem problem z tym zadaniem teraz je przeanalizuje i powinno być oki
23 mar 11:58