kombinatoryka
xxx: Oblicz, ile jest dwunastocyfrowych liczb naturalnych, których suma cyfr jest równa 8 i
jednocześnie w ich zapisie nie występują cyfry 1 i 4.
22 mar 16:07
Jerzy:
(2,6) → 2*11 = 22
(3,5) → 2*11 = 22
Suma : 44
22 mar 16:14
Jerzy:
Nie , to jest źle.
22 mar 16:19
ABC:
a 332000000000 i podobne?
22 mar 16:22
ola: 1376?
22 mar 16:24
Jerzy:
(2,6,0) = 2*11 = 22
| | 311 | |
(2,3,3) = |
| = ...... |
| | 2! | |
(3,5,0) = 2*11 = 22
Teraz chyba to wszystko.
22 mar 16:35
Jerzy:
Jeszcze nie tak, dla (2,3,3,0) musimy wykluczyć 0 na początku.
22 mar 16:38
Jerzy:
Dla (2,3,3,0)
2xxx... = 11*10
3xxx... = 11*10
22 mar 17:06
Jerzy:
Dalej mało.Jeszcze (2,2,2,2) = 11*10*9
22 mar 17:34
xxx: ja się już zgubiłam..
22 mar 17:49
Jerzy:
(2,6,0) → 2*11 = 22
(3,5,0) → 2*11 = 22
(2,3,3,0) → 2*11*10
(2,2,2,2) → 11*10*9
Teraz wszystko dodaj.
22 mar 18:09
kerajs:
O ile dla zestawów cyfr (2,6,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0) i (3,5,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0) ilość liczb
dwunastocyfrowych z tych cyfr jest poprawne policzona, to dla pozostałych już nie.
23 mar 02:01
Jerzy:
Racja
23 mar 10:51