Zadanie z trygonometrii
Smirnoff: Równanie sin2(x)cos2(x)= 0,01 ma w przedziale <0,2π> dokładnie n rozwiązań. Wobec tego n=
Mam problem z rozwiązaniem tego zadania. Ktoś pomoże ?
22 mar 12:35
Chińska podróba 6-latka: | | 1 | |
zamień ze wzoru sin x cos x= |
| sin 2x |
| | 2 | |
22 mar 12:38
ICSP: | | 1 | |
sin2xcos2x = |
| sin2(2x) |
| | 4 | |
i dalej nie powinno być problemów.
22 mar 12:39
Smirnoff: Okej próbowałem zatrzymałem się na sin2(2x)=1/25 i potem na sin2x=1/5 ∨ sin2x=−1/5 chyba, że
gdzieś po drodze zrobiłem błąd
22 mar 12:42
ICSP: Próbujesz rozwiązać równanie a nie o to pytają.
Masz znaleźć ilość rozwiązań.
| | 1 | |
Narysuj wykres funkcji f(x) = |
| sin2(2x) a następnie odczytaj w ilu pkt przetnie się on z |
| | 4 | |
prostą y = 0,01 (oczywiście na zadanym przedziale)
22 mar 12:44
Smirnoff: Okej, dziękuje bardzo
22 mar 12:45