Geometria analityczna
Dżul: W trójkącie równoramiennym ABC o ramionach AC I BC dane są A=(−3,−4) i B=(5,2). Wysokość
trojkata poprowadzona do podstawy AB ma długość 10. Oblicz współrzędne punktu C rozpatrz
wszystkie przypadki.
22 mar 07:34
chichi:
C=(−5, 7) ∨ C=(7, 9)
22 mar 08:30
chichi:
Zjadłem minus przy 9, oczywiście C=(7, −9)
22 mar 08:31
Dżul: A czy mógłby to ktoś rozrysować i wytłumaczyć? Ja to narysowałam
W układzie współrzędnych wyznaczyłam równanie AB i jej środek i coś mi nie wyszło jak liczyłam
odległość punktu od prostej.
22 mar 08:41
chichi:
Najpierw trzeba wyznaczyć równanie prostej prostopadłej przechodzącej przez środek, na której
leżą wierzchołki C i z odległości punktu od prostej, lub zaczepić w środku odcinka AB okrąg o
promieniu długości 10 i znaleźć jego punkty przecięcia właśnie z tą prostą
22 mar 08:51
ICSP: Podaj
1o równanie prostej AB
2o współrzędne środka odcinka AB
3o równanie prostej prostopadłej do AB
4o współrzędne pkt C
5o równanie powstałe z zastosowania wzoru na odległość punktu od prostej
22 mar 08:54
chichi:
| | 4 | | 1 | | 3 | | 7 | |
k: y=− |
| x+ |
| l: y= |
| x− |
| |
| | 3 | | 3 | | 4 | | 4 | |
22 mar 09:10
6latek:

A=(−3,−4)
B=(5,2)
Wspolczynnik kierunkowy m prostej AB
Wspolrzedne srodka S odcinka AB
x
s=1 i y
s=−1 S=(1,−1) (obliczenia wykonuje sie w pamieci
Rownanie prostej prostopadlej do AB i przechodzacej przez punkt S
y=m
1(x−x
0)+y
0
Punkty wierzcholka C beda to punkty przeciecia okregu o rownaniu (x−1)
2+(y+1)
2=100 i prostej
| | 4 | | 4 | |
(x−1)2+(− |
| x+ |
| )2=100 |
| | 3 | | 3 | |
| | 16 | | 32 | | 16 | |
x2−2x+1+ |
| x2− |
| x+ |
| =100 |
| | 9 | | 9 | | 9 | |
| 25 | | 50 | | 25 | |
| x2− |
| x+ |
| =100 /*9 |
| 9 | | 9 | | 9 | |
25x
2−50x+25=900
25x
2−50x−875=0
Δ=90000
√Δ=300
| | 4 | | 1 | |
jesli x=−5 to y=− |
| *(−5)+ |
| =7 C1=(−5,7) |
| | 3 | | 3 | |
| | 4 | | 1 | |
jesli x=7 to y=− |
| *7+ |
| =−9 C2=(7,−9) |
| | 3 | | 3 | |
22 mar 11:43