Stereometria
Tomasz:

Hej... Napotkałem dość trudne zadanie ze stereometrii (2017 PR Nowa Era Styczeń). Treść:
Krawędź sześcianu ABCDEFGH ma długość 12. Na krawędziach AB i BC wybrano takie punkty X i Y,
że |BX|=|BY|=8. Przekrój tego sześcianu płaszczyzną XYH jest pięciokątem HWXYZ.
I teraz tak:
− Skąd wiemy że WA = ZC (prosiłbym o dość proste wytłumaczenie)
− Dorysowujemy prostą WZ − skąd wiemy, że jeśli dorysujemy prostą prostopadłą do WZ to akurat
przejdzie przez wierzchołek?
(tutaj jest rozwiązanie na yt:
https://www.youtube.com/watch?v=rApRJ3JrrY4 )