Rozwiąż
Michał Nowak: Rozwiąż nierównośc −(x−1)2+x(x−3)+(x+2)2>=7

?
21 mar 22:07
6latek: Masz wpisz a otrzymasz i zapisz to porzadnie
21 mar 22:10
Jolanta: Napisz bez nawiasów czyli wymnoż
21 mar 22:14
pawik:
−x2+2x−1+x2−3x+x2+4x+4−7>=0
x2+3x−4>=0
(x−1)(x+4)>=0
x∊(−inf,−4)u(1,+inf)
21 mar 22:15
Jolanta: ≥ ten znak jest 10 nad ramką Dotknij go palcem
21 mar 22:16
6latek: Przedziały do poprawy . Nierownosc jest slaba a nie ostra
21 mar 22:32
pawik: sam jestes slaby
21 mar 22:36
6latek: Juz to pisalem
Jesli ktos mysli ze jest lepszy od innych, usmiechnij sie tylko i nie psuj mu marzeń .
Wlasnie to zrobilem
21 mar 22:38
Jolanta:

Jeżeli za nawiasami jest )
2 to bedzie jak pawik napisał
(x−1)(x+4)≥0 (x−1)(x+4)=0
x−1=0 x+4=0
x=1 x=−4 miejsca zerowe
Rysujemy os x , parabolę ramionami do góry ponieważ a=1 a(x−x
1)(x−x
2)
przechodzi przez miejsca zerowe x=1 x=−4
Interesuje nas ta czesc gdzie parabola jest ponad osią x
x∊(−
∞−4) v(1.
∞)
21 mar 22:39
Jolanta: Przedział (−∞ −4> v <1,∞)
21 mar 22:41
6latek: Sprawa nr 2
Popisujesz sie tym zapisem inf (bez potrzeby) .Myslisz ze ktos kto daje do rozwiazania taka
nierownosc wie co oznacza −inf albo + inf ?
Watpie .Wiec pomysl na drugi raz
21 mar 22:42
Jolanta: Interesuje nas ta częśc gdzie wykres jest nad osia wtedy >0 ale tez miejsca gdzie jes=0
dlatego przedział > ćzyli −4 nalezy tak samo 1
21 mar 22:43