Niech C = (0,0), A = (2√2,0), B = (0, 2).
Wówczas D − środek odcinka AC, więc D = (√2,0)
E − środek odcinka AB, więc E = (√2,1)
Korzystamy ze wzoru na współczynnik kierunkowy prostej
| y2−y1 | ||
a = | ||
| x2−x1 |
| yE−yC | ||
aCE = | ||
| xE−xC |
| 1−0 | 1 | |||
aCE = | = | |||
| √2−0 | √2 |
| yD−yB | ||
aBD = | ||
| xD−xB |
| 0−2 | −2 | |||
aBD = | = | |||
| √2−0 | √2 |
| 1 | −2 | −2 | ||||
aCE * aBD = | * ( | ) = | = −1 | |||
| √2 | √2 | 2 |
1) c=2√3
|CE|=√3
|DB|=√6
| 1 | ||
2) ΔDES∼ΔBCS w skali k= | ||
| 2 |
| √3 | ||
x= | ||
| 3 |
| √6 | ||
y= | ||
| 3 |
| √3 | √6 | |||
12= ? ( | )2+( | )2 | ||
| 3 | 3 |
| 3 | 6 | |||
1= | + | − równość prawdziwa | ||
| 9 | 9 |
Trzy środkowe dzielą trójkąt na 6 trójkątów o równych polach
| 1 | √2 | |||
to P(CDS)= | *2√2 = | |||
| 6 | 3 |
| √2 | ||
sinα= | 6c=2√3 ⇒ 3c= √3 i 3x=√6/3=√2*√3/3 | |
| 3cx |
| √2 | ||
sinα= | =1 | |
| √3*√2*√3/3 |
| √3 | ||
|AB|=√8+4=2√3 |CE|=3x=√3 ⇒ x= | ||
| 3 |
| √2*√3 | ||
|BD|=√2+4=√6=√2*√3= 3y ⇒ y= | ||
| 3 |
| 1 | 2 | |||
+ | = 1 | |||
| 3 | 3 |