1 | 1 | |||
∫x*√1+ | dx | jest też pod pierwiastkiem. Jakie podstawienie tutaj | ||
4x | 4x |
1 | ||
t2=1+ | ||
4x |
4 | ||
2tdt=− | ||
16x2 |
1 | ||
t2−1= | ||
4x |
1 | ||
4x= | ||
t2−1 |
1 | ||
x= | ||
4(t2−1) |
−t | ||
dx= | dt | |
2(t2−1)2 |
t | −t | |||
∫ | ( | dt) | ||
4(t2−1) | 2(t2−1)2 |
1 | t2 | |||
=− | ∫ | dt | ||
8 | (t2−1)3 |
1 | t2 | A3t3+A2t2+A1t+A0 | ||||
− | ∫ | dt= | ||||
8 | (t2−1)3 | (t2−1)2 |
B1t+B0 | ||
+∫ | dt | |
t2−1 |
t2 | t2−t4+t4 | |||
∫ | dt=∫ | dt | ||
(t2−1)3 | (t2−1)3 |
t2 | t4 | |||
=−∫ | dt+∫ | dt | ||
(t2−1)2 | (t2−1)3 |
t2 | −t3 | −4t | ||||
=−∫ | dt+∫( | )( | )dt | |||
(t2−1)2 | 4 | (t2−1)3 |
1 | t3 | 3 | t2 | t2 | |||||
=− | + | ∫ | dt−∫ | dt | |||||
4 | (t2−1)2 | 4 | (t2−1)2 | (t2−1)2 |
1 | t3 | 1 | t2 | ||||
=− | − | ∫ | dt | ||||
4 | (t2−1)2 | 4 | (t2−1)2 |
1 | t3 | 1 | −t | (−2t) | ||||
=− | − | (∫ | )dt | |||||
4 | (t2−1)2 | 4 | 2 | (t2−1)2 |
1 | t3 | 1 | 1 | t | 1 | 1 | ||||||
=− | − | (− | + | ∫ | dt) | |||||||
4 | (t2−1)2 | 4 | 2 | t2−1 | 2 | t2−1 |
1 | t3 | 1 | t | 1 | 1 | |||||
=− | + | − | ∫ | dt | ||||||
4 | (t2−1)2 | 8 | t2−1 | 8 | t2−1 |
1 | t3 | 1 | t | 1 | (t+1)−(t−1) | |||||
=− | + | − | ∫ | dt | ||||||
4 | (t2−1)2 | 8 | t2−1 | 16 | t2−1 |
1 | t3 | 1 | t | 1 | 1 | 1 | ||||||
=− | + | − | (∫ | dt−∫ | dt) | |||||||
4 | (t2−1)2 | 8 | t2−1 | 16 | t−1 | t+1 |
1 | t3 | 1 | t | 1 | t−1 | |||||
=− | + | − | ln| | |+C | ||||||
4 | (t2−1)2 | 8 | t2−1 | 16 | t+1 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |