.
Ola:

Napisz równanie prostej przedstawionej na rysunku
21 mar 19:45
21 mar 19:45
Jolanta: Ola patrz rozwiązania u Kai
21 mar 19:49
Ola: Jolanta a pomogłabyś mi?
21 mar 19:52
Jolanta: To pytaj
21 mar 19:53
Jolanta: Prosta składa się z punktow
Każdemu x odpowiada y
z wykresu x=3 odpowiaday=1 a x=−3 odpowiada y=2
21 mar 19:55
Ola: A=(−3,2) , B=(3,1)?
Tak o?
21 mar 19:56
Jolanta: podstawiasz do wzoru y=ax+b x i y Rozwiązujesz układ równań
21 mar 19:56
Jolanta: z tg a liczysz tak jak napisałas
21 mar 19:58
Ola: y=−3+3=0
21 mar 20:00
Ola: niewiem nie rozumiem tego ;'(
21 mar 20:00
Jolanta: | | 1 | |
a=− |
| podstawiasz do wzoru a i x i y |
| | 3 | |
21 mar 20:01
Jolanta: bierzesz(−3,2) albo punkt (3,1)
21 mar 20:02
Ola: | | −1 | |
Czyli z tego a co liczyłam wcześniej powinno wyjść |
| ? |
| | 3 | |
21 mar 20:04
Ola: a=.....
21 mar 20:04
Jolanta: Ola mając wspólrzedne dwóch punktów rozwiązujesz uklad równańżeby obliczyc a i b
Albo liczysz a tak jak napisałas i podstawiasz je do wzoru y=ax+b żeby obliczyć b Musisz
jeszcze podstawić za x i y wspólrzedne jednego z punktów
21 mar 20:06
Jolanta: | | 1 | |
oj a=− |
| nie wiem jak to sie stało |
| | 6 | |
21 mar 20:08
Ola: y=−3+2=−1 ?
21 mar 20:08
Jolanta: 2−1=1 −3−3=−6
21 mar 20:09
Jolanta: Ola przeczytaj proszę to co napisałam wyżej
21 mar 20:10
Ola: | | 1 | | 3 | |
No wynik powinien być − |
| x + |
| |
| | 6 | | 2 | |
21 mar 20:10
Jolanta: wzór prostej to y=ax+b np y=2x+3
a=2 b=3
21 mar 20:11
Ola: Pani Jolu a rozwiąże mi pani to , bo ja naprawdę nw jak z tego wyjść powzoruje się na pani
przykładach do kolejnych zadań
21 mar 20:12
21 mar 20:15
Jolanta: To koniec zadania
21 mar 20:16
Ola: Znaczy ten wynik wiem,że powinien taki wyjść ,a jak rozwiązać to niewiem
21 mar 20:16
Jolanta: Ola wzor prostej to y=ax+b
mozesz policzyć ukąłd rownań żeby znależć a i b
21 mar 20:19
Jolanta: z wykrresu odczytuje x=−3 y=2
x=3 y=1
zgadza się ?
21 mar 20:20
Ola: Ja taka tępa jestem czy co ..naprawde niewiem ...
21 mar 20:21
Ola: No tak i y=−3+2=−1
21 mar 20:23
Jolanta: Nie Na osi masz x=−3 pionowo w górę masz linie przerywaną Przecina ona prostą w
punkcie−taką kropkę zrobiłas
Od tej kropki idziemy w stronę osi y Co tam jest za cyfra ?
21 mar 20:26
Ola: Jest tam 2
21 mar 20:28
Jolanta: czyli ten punkt ma wspólrzedne x=−3 y=2 Tak ?
21 mar 20:30
Ola: No ma,ma
21 mar 20:31
Jolanta: to podstawiamy do wzoru y=ax+b
2=−3a+b tak ?
21 mar 20:32
Ola: no to czyli 2 =−3*(−3)*2+1
21 mar 20:34
Jolanta: Nie
21 mar 20:35
Jolanta: Pytam czy zgadza sie to co napisałam
21 mar 20:36
Ola: No zgadza sie
21 mar 20:36
Jolanta: Teraz podaj wspólrzedne drugiego punktu
21 mar 20:37
Ola: x=3, y=1
21 mar 20:37
Jolanta: dobrze podstaw do wzoru prostej
21 mar 20:38
Ola: 2=−3*3+1
21 mar 20:39
Jolanta: nie wzor to y=ax+b podstaw za x i za y
21 mar 20:40
Ola: 1=a*3+b
21 mar 20:41
Jolanta: dobrze teraz mamy układ rownan do rozwiązania
21 mar 20:42
Ola: oki czyli 1−3=b−a?
21 mar 20:42
Jolanta: 2=−3a+b
1=3a+b
21 mar 20:43
Ola: i pomożyc stronami przez 2?
21 mar 20:44
Jolanta: Układ równań to dwa równania ,które napisałyśmy
21 mar 20:45
Jolanta: Dlaczego chcesz mnozyc ?
21 mar 20:45
Ola: a dalej czyli jak?
21 mar 20:46
Jolanta: Ola jezeli mam ci pomoc muszę wiedziec gddzie robisz bład Odpowiadaj proszę na pytania
21 mar 20:47
Jolanta:
2=−3a+b
1=3a+b
21 mar 20:48
Ola: No to mnozymy zeby pozbyc się 2?
21 mar 20:49
Jolanta: umiesz rozwiazywac ukłlad równan metodą przeciwnych wspólczynników ?
21 mar 20:49
Jolanta:
polega na tym ,zeby pozbyć sie jednej niewiadome jżeby obliczyć druga Tutaj nie musimy nic
robic
Mamy w pierwszym−3a ,w drugim 3a.Jak dodamy wychodzi 0
21 mar 20:52
Ola: niewiem jak to
21 mar 20:52
Ola: no wychodzi
21 mar 20:52
Ola: 0
21 mar 20:53
Jolanta: Dodajemy te dwa równania w pionie
2=−3a+b
1=3a+b
−−−−−−−−−−−−−−−−−
3= 2b |:2
1,5=b
21 mar 20:54
Jolanta: teraz jak mamy b zostaje do obliczenia a
y=ax+1,5
21 mar 20:55
Ola: o nooo
21 mar 20:55
Jolanta: wybierz którego punktu współrzedne podstawimy
21 mar 20:56
Ola: (3,1)
21 mar 20:58
6latek: Kawdrat sąsiadki obliczony?
21 mar 20:58
Jolanta: Ola te dwie kropki na wykresie maja swoje wsólrzedne x i y wybierz jedna z nich i podaj
wspolrzedne
21 mar 20:59
Jolanta: Podstaw do y=ax+b
21 mar 21:00
Jolanta: czyli do y=ax+1,5
21 mar 21:00
Ola: 1=3a+1,5
21 mar 21:01
Jolanta: 6 latek szkoda mowic Cwiczenia prawie nówka tyle miejsca pustego.Mnozyc ma się nauczyć
21 mar 21:02
Jolanta: Ola teraz wylicz a
21 mar 21:02
Jolanta: umiesz ?
21 mar 21:03
Ola: 3a=2,5
21 mar 21:04
Jolanta: Nie znaki
21 mar 21:05
Jolanta: 1=3a+1,5 |−1,5
1−1,5=3a
−05=3a
21 mar 21:07
Jolanta: a=?
21 mar 21:08
Jolanta: Ola wiesz co trzeba zrobic ?
21 mar 21:09
Ola: nieee wiem
21 mar 21:11
Jolanta: a to 2x=100
x=
21 mar 21:12
Jolanta: Masz dwie kieszenie .w każdej tyle samo pieniędzy .Razem 100 zl Ile jest w jednej
21 mar 21:14
Ola: 50
21 mar 21:17
Jolanta: 2x=100 |:2
x=50
8x=1000 |:8
x =125
zeby obliczyć x dzielimy obie strony przez liczbę mnozoną przez x
21 mar 21:20
21 mar 21:21
Jolanta: dzielimy obie strony przez 3
21 mar 21:22
Ola: −1/6
21 mar 21:23
Jolanta: podstawiasz do wzoru y=ax+b
21 mar 21:24
mikołaj: policzyć a
3a=−1/2:3
a=−1/6
chyba tak, nie wiem czy pomogłem
Jak dzielę przez 3 to mogę pomnożyć przez odwrotność, dzielę przez 3 to mnożę
12x 13=16
21 mar 21:24
Jolanta: Ola ?
21 mar 21:27
Ola: jestem
21 mar 21:45
pawik: co tu sie stalo XD
21 mar 21:48
Jolanta: wszystko jasne?
21 mar 21:50
Ola: NIe
21 mar 21:56
Jolanta: Ola czego nie rozumiesz ?
21 mar 22:06
6latek: A=(−3,2)
B=(3,1)
Wspolczynnik kierunkowy (a) prostej AB
Rownanie prostej przechodzacej przez te dwa punkty A i B (wybieram punkt A do obliczenia )
A=(−3,2) czyli x
0=−3 y
0=2
y=a(x−x
0)+y
0
| | 1 | | 1 | | 1 | |
y=− |
| x− |
| +2=− |
| x+1,5 |
| | 6 | | 2 | | 6 | |
Takie samo rownanie prostej otrzymasz gdy wstawisz do rownania prostej wspolrzedne punktu A
21 mar 22:07