Ciąg geometryczny, 2zad. f.tryg.
Matma: Wyznacz wzór ogólny ciągu geometrycznego, jeżeli a3 = 6 , a5 = 54.
Zrobiłem tak:
a5 = a3 * q2
54 = 6 * q2
q2 = 9
q = 3 v q = −3
Wyliczyć a1 umiem, ale pojawia się problem z wzorem ogólnym.
Jak wyznaczyć 1 ogólny wzór jeżeli obydwa q pasują do rozwiązania?
2. Zadanie z f. tryg. Oblicz i zapisz w najprostszej postaci
Dzięki z góry za wskazówki.
sin2 5 * cos5 − cos5
21 mar 14:38
Eta:
bez wyznaczania a1
1/ an=a3*qn−3
an= 6*3n−3 lub an= 6*(−3)n−3
2/ −cos5(1−sin25)= =cos5*cos25 = −cos35
21 mar 15:00
Eta:
an= ak*qn−k
an=a1*qn−1
an=a3*qn−3
............
21 mar 15:05