pole powierzchni/całka
Marek: Mam obliczyć pole powierzchni bryły powstałej przez obrót wokół osi OX wykresu y=
3√x, gdzie x
[0,1].
| | 1 | |
Podstawiając do wzory wychodzi mi całka ∫3√x √1+ |
| dx Jak obliczyć taką całkę? |
| | 93√x4 | |
Chyba, że wstawiam do wzoru.
21 mar 13:22
Minato:

V = ∫
01 π(
3√x)
2 dx =...
21 mar 13:49
Marek: | | 10√10−1 | |
wynik powinien wyjść |
| π, więc raczej nie tak |
| | 27 | |
21 mar 14:39
Mariusz:
Bo Minato podał wzór na objętość a ty masz policzyć pole powierzchni
Marek czy w twoim wzorze nie powinno się pojawić 2π przed całką ?
21 mar 14:45
Marek: Powinno. Zapisałem tylko całkę, bo nie wiem jak ją obliczyć.
21 mar 14:48
Mariusz:
Twoją całkę można zapisać jako
Stosujesz podstawienie
21 mar 14:51
Marek: o dziękuję. Będę próbował.
21 mar 14:52
Marek: tylko skąd się wzięły te działania na literach. Nigdy takiej metody nie widziałem.
21 mar 15:07
Mariusz:
Wstępne scałkowanie przez części gdzie
| | 1 | |
u=(1+ |
| x−4/3)1/2 dv=x1/3dx |
| | 9 | |
uprości liczenie całki z funkcji wymiernej
| | 1 | |
którą dostaniesz po podstawieniu t2=1 + |
| |
| | 93√x4 | |
21 mar 15:08
Mariusz:
To jest całkowanie różniczki dwumiennej
Poczytaj sobie o tym
21 mar 15:09
21 mar 15:15