zbior potegowy
zuzia: bylabym bardzo wdzieczna gdyby ktos na chlopski rozum wyjasnil mi o co chodzi w tym zadania
jesli A,B ∊2x to
a. A⊂ A∪B
b. A⊂A∩B
c. A⊂ A−B ( róznica symetryczna ale nie umiem zapisac symbolu)
nie do konca rozumiem samo pojecie zbioru potegowego, wiem ze to zbior ktorego elementami sa
wszystkie podzbiory zbioru, ale czemu oznacz sie go 2x
21 mar 13:06
getin:
chodzi o to żeby zaznaczyć prawidłową odpowiedź
A⊂B oznacza że A zawiera się w B
A∪B oznacza sumę zbiorów A i B
A∩B oznacza część wspólną zbiorów A i B
A−B oznacza to co należy do zbioru A i nie należy do B
np. A to uczniowie lubiący matematykę
B to uczniowie lubiący polski
więc
A∪B to lubią przynajmniej jeden z tych przedmiotów
A∩B to ci którzy lubią jednocześnie matematykę i polski
A−B to ci którzy lubią matematykę i nie lubią polskiego
Oczywiście prawidłowa jest odpowiedź a.
bo ci którzy lubią matematykę (A) zawierają się (⊂) w grupie osób (A∪B) czyli tych które lubią
przynajmniej jeden z tych przedmiotów
21 mar 13:17
ite: A nie było w treści jeszcze jakiegoś kwantyfikatora?
21 mar 13:37
Minato:
Zbiór, który ma n−elementów ma:
| | | |
0) podzbiorów o−elementowych dokładnie | |
| | |
| | | |
1) podzbiorów 1−elementowych dokładnie | |
| | |
| | | |
2) podzbiorów 2−elementowych dokładnie | |
| | |
...
| | | |
n) podzbiorów n−elementowych dokładnie | |
| | |
Razem jest ich
| | | | | | | |
+ | + | + ... + | = ze wzoru dwumianowego = (1+1)n = 2n |
| | | | |
21 mar 13:44
zuzia: aha, czyli 1 linijka to A,B ∊2x to po prostu oznaczenie ze mamy dwa zbiory?
i potem dzialania na zwyklych zbiorach?
21 mar 14:21
getin:
dokładnie
21 mar 14:27
zuzia: Super dziekuje, zapis ze zbiorem potegowym zbil mnie z tropu
21 mar 14:28