matematykaszkolna.pl
Pole trójkąta BoosterXS:
 12 
W trójkącie ABC bok BC ma miarę 15, sin kąta przy wierzchołku A wynosi

oraz sinusa
 13 
 4 
kąta przy wierzchołku B wynosi

5 
Oblicz pole trójkąta ABC. Z twierdzenia sinusów obliczyłem bok AC, wynosi 13. Następnie z jedynki trygonometrycznej obliczyłem cosinus kąta przy wierzchołku B. I tu zaczynają się problemy, bo nie wiem czy mam wziąć cosinusa ujemnego dla kąta rozwartego czy dodatniego dla kąta ostrego.
 3 
Przyjmując cos=

i korzystając z twierdzenia cosinusów wychodzi, że trzeci bok (AB) ma
 5 
długość 4 lub 14. Czy w takim razie pole trójkąta mam rozważyć na dwa przypadki, czy któraś z odpowiedzi nie pasuje?
21 mar 11:49
getin: naprzeciwko dłuższego boku leży większy kąt Zatem kąt przy wierzchołku A jest większy niż ten przy wierzchołku B Czyli ten który jest przy wierzchołku B musi być ostry
 4 
sin(B) =

więc kąt B = 53o
 5 
 12 
sin(A) =

więc kąt A = 67o lub 113o
 13 
Przyjmując że oba kąty przy A i B będą ostre, to ten przy wierzchołku C też wyjdzie ostry 180o − 53o − 67o = 60o
 3 
więc bierzesz dodatniego cosinusa czyli

na plusie
 5 
i faktycznie, będą dwa przypadki pola trójkąta (dla |AB|=4 oraz dla |AB|=14), obie pasują
21 mar 13:06
Eta: rysunek Jeżeli sinα>0 to α−−ostry lub rozwarty β nie może być rozwarty , bo naprzeciwko β bok 13 < 15 stąd mamy dwa przypadki 1/ PΔ= 24 2/ PΔ= 84
21 mar 13:47
BoosterXS: Bardzo dziękuję za pomoc. Zadanie jest ze zbioru zadań Pazdro 2 klasa (poziom podstawowy) dla osób po szkole podstawowej, numer 7.49 W odpowiedziach podają tylko jedno rozwiązanie P=84 j2. Czy jest sens zgłosić to do wydawnictwa, aby poprawili w kolejnych wersjach zbioru?
21 mar 22:57
getin: Wydaje mi się że warto zgłosić. Niestety początkowe wersje książek potrafią mieć sporo błędów
21 mar 23:07