Pole trójkąta
BoosterXS: | | 12 | |
W trójkącie ABC bok BC ma miarę 15, sin kąta przy wierzchołku A wynosi |
| oraz sinusa |
| | 13 | |
| | 4 | |
kąta przy wierzchołku B wynosi |
| |
| | 5 | |
Oblicz pole trójkąta ABC.
Z twierdzenia sinusów obliczyłem bok AC, wynosi 13.
Następnie z jedynki trygonometrycznej obliczyłem cosinus kąta przy wierzchołku B.
I tu zaczynają się problemy, bo nie wiem czy mam wziąć cosinusa ujemnego dla kąta rozwartego
czy dodatniego dla kąta ostrego.
| | 3 | |
Przyjmując cos= |
| i korzystając z twierdzenia cosinusów wychodzi, że trzeci bok (AB) ma |
| | 5 | |
długość 4 lub 14.
Czy w takim razie pole trójkąta mam rozważyć na dwa przypadki, czy któraś z odpowiedzi nie
pasuje?
21 mar 11:49
getin:
naprzeciwko dłuższego boku leży większy kąt
Zatem kąt przy wierzchołku A jest większy niż ten przy wierzchołku B
Czyli ten który jest przy wierzchołku B musi być ostry
| | 4 | |
sin(B) = |
| więc kąt B = 53o |
| | 5 | |
| | 12 | |
sin(A) = |
| więc kąt A = 67o lub 113o |
| | 13 | |
Przyjmując że oba kąty przy A i B będą ostre, to ten przy wierzchołku C też wyjdzie ostry
180
o − 53
o − 67
o = 60
o
| | 3 | |
więc bierzesz dodatniego cosinusa czyli |
| na plusie |
| | 5 | |
i faktycznie, będą dwa przypadki pola trójkąta (dla |AB|=4 oraz dla |AB|=14), obie pasują
21 mar 13:06
Eta:

Jeżeli sinα>0 to α−−ostry lub rozwarty
β nie może być rozwarty , bo naprzeciwko β bok 13 < 15
stąd mamy dwa przypadki
1/ PΔ= 24
2/ PΔ= 84
21 mar 13:47
BoosterXS: Bardzo dziękuję za pomoc. Zadanie jest ze zbioru zadań Pazdro 2 klasa (poziom podstawowy) dla
osób po szkole podstawowej, numer 7.49
W odpowiedziach podają tylko jedno rozwiązanie P=84 j2. Czy jest sens zgłosić to do
wydawnictwa, aby poprawili w kolejnych wersjach zbioru?
21 mar 22:57
getin:
Wydaje mi się że warto zgłosić. Niestety początkowe wersje książek potrafią mieć sporo błędów
21 mar 23:07