Pochodne cząstkowe
Anita: Obliczyć pochodne cząstkowe:
| | x2*y3 | |
f(x,y) = |
| , gdy (x,y) ≠ 0 i 0 w przeciwnym przypadku. |
| | x2+4y3 | |
Czy w tej sytuacji mogę się nie przejmować tym zerem i po prostu obliczyć pochodną Fx i Fy dla
tego złożonego wyrażenia?
21 mar 10:04
ABC:
poza punktem (0,0) możesz ze wzorów , bo skoro punkt różny od (0,0) to pewne jego otoczenie
też nie zahaczy o (0,0) a w początku układu z definicji policz
21 mar 10:11
Anita: | | f((0,0) + h((u1, u2)) − f(0,0) | |
Czyli powinnam policzyć Fu(0,0) = lim h−> 0 |
| , gdzie u = |
| | h | |
(u
1, u
2) ? Kojarzę, że podobnie było to robione na wykładzie, ale nie jestem do końca pewna
21 mar 10:47
ICSP: pochodna cząstkowa to pochodna kierunkowa w kierunku wektora z bazy.
Pochodna cząstkowa względem x w pkt (0,0) to pochodna kierunkowa w kierunku wektora [1,0]
liczona dla punktu (0,0)
Wzór który podałaś wyżej to wzór na różniczkowalność funkcji.
21 mar 11:01
ICSP: Czyli liczysz następującą granicę:
| | f(t,0) − f(0,0) | |
f'[1,0](0,0) = limt →0 |
| |
| | t | |
Analogicznie obliczysz pochodną cząstkową po y w pkt (0,0) (tylko zmieni się wektor)
21 mar 11:03
Anita: Dobra już rozumiem, dziękuje bardzo
21 mar 11:26