ciągi
smutnyczlowiek: Wyrazy niezerowego ciągu geometrycznego (an), określonego dla n ≥ 1 spełniają warunki:
| 9 | |
3a15 = 4a17−4a16 oraz a8a9 = − |
| . Oblicz iloczyn pierwszych sześciu wyrazów tego ciągu. |
| 512 | |
20 mar 18:56
6latek: Probowalbym tak
4a
17−4a
16=3a
15
4a
15*q
2−4a
15*q=3a
15
4a
15(q
2−q)=3a
14
q=−0,5 lub q=1,5
================
masz q wylicz a
8
stad wyliczysz a
1 i potem sume
20 mar 19:37
janek191:
a1*a2*a3*a4*a5*a6 = (a1)6*q15
20 mar 19:50
6latek: Dobry wieczór
janek191 
Jasne . Ma byc iloczyn a nie suma .Wzialem sume chyba z automatu
20 mar 20:18
Mila:
a
1*a
2*a
3*a
4*a
5*a
6 =(a
1*a
6)
3=(a
12*q
5)
3
1)
Z równości:
4a
17−4a
16=3a
15
4*a
1q
16−4*a
1q
15=3a
1*q
14 /(a
1*q
14)
4q
2−4q−3=0
2)
Z równości:
============
a
12=9*2
6
| 1 | |
3)(a12*q5)3=[9*26*(− |
| )5]3=−(9*2)3=−(183) |
| 2 | |
| 3 | | 9 | |
a12*( |
| )15=− |
| sprzeczność |
| 2 | | 29 | |
20 mar 20:51
smutnyczlowiek: Iloczyn 6 wyrazów wyszedł mi −5832 dzięks
20 mar 21:23
Mila:
Tak
20 mar 22:23
6latek: zmartwiony uczeń
smutnyczlowiek
Milu 
Niech juz ten covid odejdzie
20 mar 22:29
Mila:
Dobry wieczór 6−latku. Też mnie przygnębia ta pandemia, i nie wiadomo, kiedy to się
skończy.
Czy zdrowy jesteś?
20 mar 22:45
6latek: Dobry wieczór

Tak
Milu jak dotychczas jestem zdrowy .Bogu dziękować
Jedyne co mnie przygnebia to brak pracy i to siedzenie w domu .Mialem sie zglosic na wiosne ale
znowu problemy
Córka mowila ze dziennikarze niemieccy dotarli do dokumentu w ktorym pisalo ze do konca tego
roku napewno
Chyba jednak pojde sie zapisac na to szczepienie
20 mar 23:02
6latek: Milu prośba
Polecisz cos na cwiczenie dowodzenia nierownosci ?
Pewnie najlepszy bylby zbior zadan z klasy 1 ale teraz wszystko zdalne i nie ma jak sie wybrac
do szkoly
20 mar 23:16
20 mar 23:23
6latek: dziękuje Ci bardzo

Spojrze jeszcze tutaj na nierownosci ktore byly na maturach
takze musze poczytac o formach kwadratowych .
20 mar 23:40
21 mar 19:53
6latek: Milu 
To mam wydanie ksiazkowe nawet .Teraz sobie przerobie ten matspot i Grebskiego
Bede mial jakis poglad na to . Pozdrawiam
21 mar 20:46
chichi:
Grebski kiedyś miał fajne materiały z GeoGebry m.in. do stereometrii, ale szukałem ich jakiś
czas temu i nie mogłem znaleźć, chyba je usunął
21 mar 20:50
6latek: Cześć

Moze pokaza sie po wykupieniu abonamentu
21 mar 20:53
chichi:
Cześć @
6latek możliwe, aczkolwiek kiedyś były darmowe. Dużo zdrówka
21 mar 21:14