Zbadaj zbieżność szeregu na podstawie definicji, jeśli jest zbieżny podaj sumę
Ronek: ∑(n=2 do ∞) 4/16n2−8n−3
z delty wyszło n=−1/4 i n=3/4
rozłożyłem na ułamki proste
4*∑(n=2 do ∞) 1/(n−34) − 1/(n+14)
Wtedy po rozpisaniu wyszło Sn=45 − 1/(n+14)
Więc 4*lim n→∞ Sn= 165 jednak nie zgadza się to z odpowiedzią
20 mar 15:02
ICSP: | | 3 | | 1 | |
16n2 − 8n − 3 = 16(n − |
| )(n + |
| ) = (4n − 3)(4n + 1) |
| | 4 | | 4 | |
| 4 | | 4n + 1 − (4n − 3) | |
| = |
| = |
| (4n−3)(4n+1) | | (4n−3)(4n+1) | |
20 mar 17:15
Ronek: Widzę gdzie popełniłem błąd. Bardzo dziękuję!
20 mar 17:20