prawdopodobienstwo
oaza: W rodzienie 10 osobowej prawdopodobienstwo urodzenia chlopca wynosi 0,6.Jakie jest
prawdopodobienstwo tego,ze w rodzinie jest co najmniej 2 dziewczynki?
c − urodzenie chlopca
d − urodzenie dziewczynki
| | 4 | |
czyli P(D) = |
| ? (czy dziecko ogolnie musi sie urodzic,czy nie?  ) |
| | 10 | |
A − w rodzinie jest co najmniej 2 dziewczynki
A' − co najwyzej 1 dziewczynka (0D 10C,1D 9C)
| | 6 | | 4 | | 6 | |
P(A') = ( |
| )10 + |
| *( |
| )9 −> nie jestem tego pewien |
| | 10 | | 10 | | 10 | |
P(A) = 1−P(A')
20 mar 13:01
daras: odejmij ojca, matkę, babkę, dziadka i..y
20 mar 13:49
Qulka: drugi składnik P(A') pomnóż przez 10 bo może się urodzić w dowolnej kolejności
20 mar 13:50
oaza: zakladam,ze dziecko nie ma dziadka ojca matki babki dla ulatwienia obliczen

o i nie
pomyslalem,dziekuje
20 mar 14:11
Jerzy:
Skąd masz to zadanie ? Przecież treść jest idiotyczna.
20 mar 14:21