Okrąg, trójkąt, dowód
Szkolniak:

Treść: W okrąg o(O,R) wpisano trójkąt ABC. Przez wierzchołek A poprowadzono styczną do okręgu,
a następnie poprowadzono równoległą do tej stycznej przecinającą boki AB i AC odpowiednio w
punktach D i E. Wykaż, że na czworokącie BCDE można opisać okrąg.
|OB|=|OC|=|OA|=R, zatem trójkąty ABO, ACO, BCO są równoramienne, co zaznaczyłem poprzez kąty
na rysunku.
Wiemy, że kąty ''dookoła'' punktu S są równe 90
o.
Z kątów BOA, AOC, BOC otrzymujemy, że :
180
o−2α+180
o−2β+180
o−2γ=360
90
o−α+90
o−β+90
o−γ=180
o
α+β+γ=90
o
Niech kąt BDS ma miarę x, a kąt CES ma miarę y.
Z czworokątów BOSD oraz CESO otrzymujemy, że x=β+90
o i y=γ+90
o
I teraz musimy pokazać, że:
α+γ+x=180
o oraz α+β+y=180
o
Zatem:
L=α+γ+x=α+γ+β+90
o=90
o+90
o=180
o
L=α+β+y=α+β+γ+90
o=180
o, cnw.
Czy moje rozwiązanie jest okej?
Mam nadzieję że nie jest zbyt chaotycznie.
19 mar 19:39
Saizou :
Suma miar kątów w trójkącie wynosi 180=2(α+β+γ) → α+β+γ = 90
Trochę na wyrost
∡ADE = 90−β → ∡BDE = 180 − (90−β) = 90+β
Analogicznie
∡CED = 90+γ
∡BCE + ∡BDE =α+γ+90+α = 180
∡DBC + ∡CED =α+β+90+γ = 180
WNIOSEK: Na BCED można opisać okrąg
19 mar 19:52
Szkolniak: Super, wszystko rozumiem, dzięki
19 mar 19:56
Saizou :
Zrobiłeś to samo, ale trochę na około, np. ∡ADE = 90−β
prościej wynika z trójkąta prostokątnego ASD itd.
19 mar 19:58
Szkolniak: Właśnie nie pomyślałem że przecież tam właśnie jest trójkąt prostokątny i z niego mogę coś
pokombinować
Tak samo przecież mogłem prościej ten warunek, że α+β+γ=90o, tak jak Ty to zrobiłeś
19 mar 20:06