Matura PR
dzonypieczony: Równanie 4−| 3−| 2−| 1− x||| = 0:
a) nie ma rozwiązań
b) ma dwa rozwiązania
c) ma cztery rozwiązania
d) ma sześć rozwiązań
Wytłumaczyłby ktoś jak takie zadanie z tyloma wartościami bezwzględnymi rozwiązać ? to dla mnie
udręka ..
18 mar 22:57
ICSP: 4−| 3−| 2−| 1− x||| = 0
4 = | 3−| 2−| 1− x|||
i zaczynasz od zewnątrz rozpisywać.
Tak samo jak w przypadku równań typu |x − a| = b
18 mar 22:59
pawik:
po co rozpisywać? widac ze ma 2 rozwiazani
18 mar 23:02
pawik: zamiast bezmyślnie rozpisywać, warto pierw sie zastanowic
18 mar 23:02
Qulka:
18 mar 23:03
dzonypieczony: dalej nie rozumiem

myli mnie ilość tych warotsci bezwzglednych
18 mar 23:11
dzonypieczony: mógłby ktoś to rozwiązać krok po kroku żebym sobie mógł przeanalizować

bardzo byłbym
wdzięczny
18 mar 23:14
pawik:
(1)3−|2−|1−x||=4 v (2)3−|2−|1−x||=−4
(1)sprzeczność
|2−|1−x||=7
(1)2−|1−x|=7 v (2)2−|1−x|=−7
(1)sprzeczność
|1−x|=9
2 rozwi
18 mar 23:27
dzonypieczony: dzieki wielkiee
18 mar 23:36