Zbadać zbieżność szeregu
Ronek: Zbadać zbieżność szeregu na podstawie definicji i jeżeli jest on zbieżny obliczyć jego sumę
∞
∑ 2n/5n
n=0
∞
∑ √2 1−n
n=1
18 mar 21:01
Mila:
1)
| | 2 | | 2 | |
∑(n=0 do ∞) ( |
| )n − szereg geometryczny zbieżny q= |
| |
| | 5 | | 5 | |
18 mar 21:34
Mila:
2)
| | √2 | |
(√2)1−n=√2*(√2)−n=√2*( |
| )n →0 |
| | 2 | |
Szereg geometryczny.
Licz sumę.
18 mar 21:41
Ronek: Bardzo dziękuję Milu, czy ta suma będzie wyrażała się wzorem S=√2/(1−√2/2)?
18 mar 23:28
Adamm: 1/(1−√2/2)
19 mar 08:23