algebra liniowa
kasia0498: Czy mógłby ktoś udzielić mi odpowiedzi na parę pytań z egzaminu, z którymi sobie nie
poradziłam?
1. Podaj definicję pełnej grupy liniowej stopnia n nad ciałem K.
2.Kiedy mówimy, że wektor x∊V(K) wyraża się liniowo przez układ wektorów (xi)1n⊂V(K)?
3.Uzasadnij, że jeśli przestrzeń liniowa V ma bazę złożoną z n elementów, to każda inna baza
tej przestrzeni też ma n elementów.
4. Podaj kryteria liniowej zależności wektorów.
18 mar 20:47
Adamm:
1. Macierze odracalne n x n nad ciałem K
2. Istnieją ai że x = ∑ aixi
3.
4. a1x1+...+anxn = 0 przy czym pewien ai ≠ 0
Jeden z xi jest kombinacją liniową pozostałych
18 mar 22:17
chichi:
3. Bezpośredni wniosek płynący z twierdzenia Steinitza
18 mar 23:20
chichi:
Dowód:
Niech układ (e
i)
1n stanowi bazę przestrzeni V. Jak wynika z twierdzenia Steinitza, żaden
liniowo niezależny układ wektorów nie może składać się z większej liczby wektorów niż n. Zatem
przestrzeń V nie może mieć bazy skończonej. Jeśli zaś (g
j)
1n jest bazą skończoną
przestrzeni V, to s=n, ponieważ (x
i)
1r∼(y
1)
1s i każdy z tych układów jest niezależny,
wówczas (x
i)
1r<(y
i)
1s ∧ (y
1)
1s<(x
i)
1r ⇒ r≤s ∧ s≤r ⇒r=s ⬠
Symbol "<" czytać jako "wyraża się liniowo", gdyż zabrakło odpowiedniego symbolu na stronie
18 mar 23:50
kasia0498: Dzięki za odpowiedzi. 1,2 i 4 proste w sumie, ale 3 to nie dla mnie
19 mar 12:14