Nierówność
mhm: | x − 2 | | x + 3 | |
| + |
| ≤ 14 |
| x + 3 | | x + 4 | |
Zacząłem rozwiązywać, ale po dodaniu i wymnożeniu znalazłem się w kropce
18 mar 20:26
mhm: Wyszło mi coś takiego: 4(x+3)(x+4) *[4(x + 4 + √142)(x−4 + √142) − (x+3)(x+4)] ≤0
:\
18 mar 20:31
Qulka:
| x2+2x−8+x2+6x+9 | | 1 | |
| − |
| ≤0 |
| (x+3)(x+4) | | 4 | |
| 8x2+32x+4−x2−7x−12 | |
| ≤0 //•M2 |
| 4(x+3)(x+4) | |
(7x
2+25x−8)(x+3)(x+4)≤0
18 mar 20:42
ICSP: Niepotrzebnie rozkładałeś licznik przed przerzuceniem 1 na lewą stronę oraz sprowadzeniem do
wspólnego mianownika.
Licznik:
4(x−2)(x+4) + 4(x+3)
2 − (x+3)(x+4) = 7x
2 + 25x − 8
Czyli dostajesz:
(x+3)(x+4)(7x
2 + 25x − 8) ≤ 0
x
1 = −3
x
2 = −4
Wystarczy narysować przybliżony wykres i odczytać z niego rozwiązania.
Pamiętaj o dziedzinie.
18 mar 20:44
mhm: Jasne, dziękuję wszystkim za pomoc ^^
18 mar 20:47