Oblicz ile jest parzystych liczb sześciocyfrowych, w których zapisie występują d
tomek: Oblicz ile jest parzystych liczb sześciocyfrowych, w których zapisie występują dwie cyfry
parzyste i cztery nieparzyste.
Może ktoś mi to wytłumaczyć ? Wynik to 75000
18 mar 19:58
Maciess: Wyobrazamy sobie ciąg 6 elementowy. Rozbijemy na dwa przypadki (pierwszy to taki, że na
pierwszym miejscu nie moze byc liczby przystej.
Liczba ma byc parzysta więc cyfra na końcu musi byc parzysta. (5 mozliwosci) Wybieramy miejsce
dla drugiej cyfry parzystej (miejsca oprócz pierwszego i ostatniego). Mozemy to zrobić na 4
spsooby.
Pozostałe cyfry to dowolne nieparzyste − 54
Więc w tym przypadku mam
5*4*5*54 (kolejnosc liczenia tak jak zapisywalem)
I musimy teraz uwzględnic sytuacje, że na pierwszej pozycji jest cyfra parzysta. (4 mozliwosci,
bo nie mozemy połozyc 0)
4*5*54
Suma powinna dać
18 mar 20:13
circle:
P||NNNNP − 4*5
4*5=12500
Parzysta na pierwszej pozycji ze zbioru {2,4,6,8}
4 nieparzyste na 5
4 sposobów
parzysta na ostatniej pozycji ze zbioru {0,2,4,6,8}
| | | |
N||PNNNP− 5*( | *5)*53*5=62500 |
| | |
12500+62500=75000
18 mar 20:20
tomek: Dodatkowe razy 5 występuje dlatego że jedynie określamy możliwości a dopiero to razy 5 daje nam
liczbę ? Bo własnie ten etap jest dla mnie niezrozumiały
18 mar 20:30
tomek: Bo jakby całość przypadków rozumiem ale dlaczego raz musimy pomnożyć dodatkowo przez 5 a w
przypadku 55*4 już nie ?
18 mar 20:33
tomek: Chyba zrozumiałem jednak, bo (4 nad 1 ) to jedynie określenie miejsca a razy 5 to przypadki,
dobrze mówię ?
18 mar 20:34
circle:
Dobrze
18 mar 20:35
tomek: No to dzięki za pomoc, teraz już wiem o co chodziło
18 mar 20:38