Ile jest liczb 3 cyfrowych w których iloczyn cyfr jest parzysty
Pasco: Ile jest liczb 3 cyfrowych w których iloczyn cyfr jest parzysty
Ma ktos pomysl?
18 mar 16:48
ABC: policz ile jest wszystkich trzycyfrowych i od wyniku odejmij ilość tych gdzie iloczyn cyfr
nieparzysty − łatwiejszy warunek
18 mar 16:53
Pasco: A masz jakiś sposob na policzenie iloczynu cyfr w których wynik bedzie nieparzysty?
18 mar 17:02
ABC: włącz myślenie kiedy iloczyn trzech cyfr będzie nieparzysty?
jeżeli choć jedna cyfra parzysta to .... ?
18 mar 17:06
Pasco: Liczę w 2 strony i mi nie wychodzi
3x5x2=30 2x nieparzysta
2x4x5=40 2x parzysta
18 mar 17:13
circle:
{1,3,5,7,9}− zbiór cyfr nieparzystych
1)
9*10*10=900− tyle jest wszystkich liczb trzycyfrowych
5*5*5=125 − tyle jest liczb trzycyfrowych, w których iloczyn cyfr jest liczbą nieparzystą
dalej jak radzi ABC.
18 mar 17:48