Kombinatoryka
maja: Losujemy ze zbioru {1, 2, 3,..., 100} trzy liczby. Ile jest takich trójek, gdzie iloczyn cyfr
wylosowanych liczb jest równy 15.
18 mar 12:09
chichi:
15=1*3*5
18 mar 12:14
maja: A liczby 1, 11, i 53?
18 mar 12:17
maja: Też tak na początku myślałam, że to proste zadanie
18 mar 12:17
Jerzy:
1*11*53 = 15 ?
18 mar 12:22
Jerzy:
Aaaa ... iloczyn cyfr tych loczb
18 mar 12:22
chichi:
Źle przeczytałem polecenie
18 mar 12:22
maja: No i dlatego potrzebuję pomocy bo wiem mniej więcej jak je wypisać, ale może ktoś ma pomysł jak
to obliczyć sprytnie.
18 mar 12:24
Jerzy:
Nie jest ich aż tak dużo, więc można je wypisać.
18 mar 12:25
maja: Z jedną 1 mamy 1, 3 5
Z dwoma 1, trzeba zbudować 3 liczby z cyfr 1, 1, 3, 5
Z trzema 1, budujemy 3 liczby z cyfr 1,1,1,3,5 (maksymalnnie 2−cyfrowe)
Z czterema 1, budujemy 3 liczy z cyfr 1,1,1,1,3,5 (tutaj mało liczb i da się na piechotę)
18 mar 12:27
maja: Tych z dwoma 1 i trzema 1 jest sporo i może jest jakiś sposób na ich sprytne policzenie?
18 mar 12:28
ICSP: Ja bym nie zaczynał od 1 tylko od 3,5.
Jeżeli 3 i 5 tworzą jedną liczbę to jakie masz przypadki i jakie inne liczby musisz wylosować.
Jeżeli 3 i 5 znajdują się w różnych liczbach to trzeba rozpatrzeć przypadek gdy
1o obie są dwucyfrowe
2o jedna jest dwucyfrowa
3o obie są jednocyfrowe.
i tyle.
18 mar 12:31
ite:
▭▭, ▭▭, ▭▭ trzy liczby dwucyfrowe zbudowane z cyfr 5,3,1,1,1,1
▭▭, ▭▭, ▭ dwie liczby dwucyfrowe + jedna liczba jednocyfrowa zbudowane z cyfr 5,3,1,1,1
▭▭, ▭, ▭ jedna liczba dwucyfrowa + dwie liczby jednocyfrowe zbudowane z cyfr 5,3,1,1
▭, ▭, ▭ trzy liczby jednocyfrowe zbudowane z cyfr 5,3,1
18 mar 12:35
ite: i tylko wybieramy miejsca dla tych cyfr
18 mar 12:36
maja: Ite a jak policzyć w pierwszym przypadku chociaż?
18 mar 12:39
maja: ICSP podoba mi się twój pomysł, pomyślę jak to policzyć 😊
18 mar 12:41
ite:
▭▭, ▭▭, ▭▭ trzy liczby dwucyfrowe zbudowane z cyfr 5,3,1,1,1,1
1/ piątka z trójką: dwa sposoby − 35, 53, reszta jedynek w jeden sposób − 11,11
czyli 2*1=2
2/ piątka z jedynką: dwa sposoby − 15, 51, wtedy trójka a jedynką: dwa sposoby − 13, 31, dwie
pozostałe jedynki w jeden sposób − 11
czyli 2*2*1=4
18 mar 13:11
Jerzy:
@Ite, nie można wylosować dwóch 11
1) (15,13,11) (15,31,11) (51,13,11) (51,31,11)
18 mar 13:15
ite:
Losowanie bez zwracania, więc jest błąd i rozwiązanie do niczego : ((
18 mar 13:19
Jerzy:
2) (35,11,1) (53,11,1) (13,51,1) (31,51,1) (15,13,1) (15,31,1)
18 mar 13:24
Jerzy:
3) (11,3,5) (13,5,1) (31,5,1) (15,3,1) (51,3,1)
4 (1,3,5)
Myślę,że to chyba wszystko
18 mar 13:28
maja: Dziękuję za pomoc
18 mar 14:44