Obliczyć objętość bryły
Lewy18: Obliczyć objętość bryły ograniczonej płaszczyznami:
z=√x2+y2
z=√2−x2−y2
Wychodzi mi objętość ujemna,czy byłby w stanie ktoś przeliczyć to ,ponieważ po przejściu na
wsp.walcowe wynik wychodzi równy "−16/3 *pi
18 mar 11:14
Lewy18: przepraszam ,pojawił się bład w drugiej płaszczyżnie
powinno być
z=2−(x2+y2)
18 mar 11:16
kerajs:
To nie są płaszczyzny, lecz powierzchnie: stożka obrotowego jednopowłokowego oraz paraboloidy
obrotowej
V=4∫
0 2(∫
0√1−x2(2−x
2−y
2−
√x2+y2}dy) dx=
| | 5π | |
=4∫0π2(∫0 1(2−r2−r)rdr)dα= |
| |
| | 12 | |
18 mar 12:35
kerajs: sorki. Granica po x zamiast od 0 do 2 powinna być od 0 do 1.
18 mar 12:36