Teoria liczb
F&M: Znaleźć wszystkie liczby całkowite dodatnie takie, że:
3 | n*2n−1
17 mar 20:31
F&M:
Mam to:
Dla n parzystych
n*2n−1 ≡ n*(−1)n − 1 ≡ n−1 (mod 3)
stąd musi być n=3k+1
Dla n nieparzystych
n*2n−1 ≡ n*(−1)n − 1 ≡ −n−1 ≡ −n+2 (mod 3)
stąd musi być n=3l+2
No właśnie, i co dalej?
17 mar 20:43
kerajs: n2n−1 mod 3=0
n(3−1)n−1 mod 3=0
n(−1)n−1 mod 3=0
2k−1 mod 3=0
n=4+6k
17 mar 20:46
kerajs: Sorki, coś źle nacisnąłem i poszła wersja dla parzystych n. Ale widzę że sam coś robiłeś więc
nie będę się wygłupiał z wersją dla n nieparzystych.
n=−1+6k
17 mar 20:53