x | ||
1+cosx=2cos2 | ||
2 |
x | x | x | dx | |||||
∫√1+cosx dx=∫√2cos2 | dx=√2∫√cos2 | dx=| | =t, | =dt, dx=2dt|= | ||||
2 | 2 | 2 | 2 |
x | ||
=2√2∫|cost| dt=2√2|sint|=2√2|sin | |+C nie wiem co z modulem zrobic czy ja moge sobie | |
2 |
1+cosx | ||
∫√1+cosxdx=∫ | dx | |
√1+cosx |
1 | cosx | |||
=∫ | dx+∫ | dx | ||
√1+cosx | √1+cosx |
1 | sinx |
| |||||||||||||
=∫ | dx+ | −∫(sinx) | dx | ||||||||||||
√1+cosx | √1+cosx | 1+cosx |
1 | sinx | 1 | sin2x | |||||
=∫ | dx+ | − | ∫ | dx | ||||
√1+cosx | √1+cosx | 2 | (1+cosx)√1+cosx |
sinx | 1 | 2+2cosx−sin2x | ||||
= | + | ∫ | dx | |||
√1+cosx | 2 | (1+cosx)√1+cosx |
sinx | 1 | 1+2cosx+cos2x+sin2x−sin2x | ||||
= | + | ∫ | dx | |||
√1+cosx | 2 | (1+cosx)√1+cosx |
sinx | 1 | 1+2cosx+cos2x | ||||
= | + | ∫ | dx | |||
√1+cosx | 2 | (1+cosx)√1+cosx |
sinx | 1 | (1+cosx)2 | ||||
= | + | ∫ | dx | |||
√1+cosx | 2 | (1+cosx)√1+cosx |
sinx | 1 | |||
∫√1+cosxdx= | + | ∫√1+cosxdx | ||
√1+cosx | 2 |
1 | sinx | |||
(1− | )∫√1+cosxdx= | +C1 | ||
2 | √1+cosx |
1 | sinx | ||
∫√1+cosxdx= | +C1 | ||
2 | √1+cosx |
sinx | ||
∫√1+cosxdx=2 | +2C1 | |
√1+cosx |
sinx | ||
∫√1+cosxdx=2 | +C | |
√1+cosx |
√1−cosx | ||
można też przemnożyć przez | i później podstawienie u=√1−cosx | |
√1−cosx |
x | x | x | ||||
∫√2cos2 (x/2) dx=√2 ∫ |cos | | dx= sgn (cos | )√2 ∫ cos | dx=... | |||
2 | 2 | 2 |
x | x | |||
kerajs czyli moge zostawic to w takiej postaci ...=sgn(cos | )2√2sin | +C ? dziekuje | ||
2 | 2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |