Rozłóż na mniejsze potęgi
marlena: prosze, czy moglby mi ktos pomoc w rozpisaniu x tak, zeby dalo sie podstawic do wzorow
viete'a

bo mi niestety nie wychodzi:(
x
12 + x
24 = x
14 + x
22
16 mar 19:16
6latek: Czy to ma byc rownanie ?
czy nalezy osobno rozpisac x12+x24 i x14+x22?
16 mar 19:21
ICSP: a = x1
b = x2
a2 + b4 = a4 + b2
a4 − b4 − (a2 − b2) = 0
(a2 − b2)(a2 + b2) − (a2 − b2) = 0
(a2 − b2)(a2 + b2 − 1) = 0
a = b v a = −b v a2 + b2 = 1
Δ = 0 v x1 + x2 = 0 v (x1 + x2)2 − 2x1x2 = 1
sprawdź rachunki.
16 mar 19:23
marlena: 6latek, to jedno z zalozen do zadania z rownaniem kwadratowym z parametrem
16 mar 19:24
marlena: ICSP, bardzo dziekuje
16 mar 19:28
6latek: Juz masz rozpisane
Moze na przyszlośc przyda Ci się
x14+x24=(x12+x22)2−2x12x22= [(x1+x2)2−2x1*x2]2−2(x1*x2)2
16 mar 19:37
marlena: dziekuje<3
16 mar 19:45