zapisz w postaci iloczynu
fds: zapisz w postaci iloczynu
cosx+cos3x+cos5x
12−cosx
16 mar 15:48
ICSP: 1) zastosuj wzór na sumę cosinusów dla wyrażenia:
cosx + cos5x
i również stosujesz wzór tylko tym razem na różnice cosinusów.
16 mar 15:51
6latek: 2cos3x*cos(2x)+cos(3x)=cos(3x)[2cos(2x)+1]
Trzeba to dalej przekształcać? czy wystarczy taki zapis? − to do a)
16 mar 16:41
chichi:
Zdecydowanie wystarczy
16 mar 16:50
6latek: Dobrze
16 mar 16:50
ICSP: cos(3x)[2cos(2x)+1]
należy rozpisać dalej.
Tak samo jak to robimy w przypadku wielomianów:
(x2 + 7)(x2 − 4x + 3)
Wyrażenie jest przedstawione w postaci iloczynu, ale ponieważ funkcja kwadratowa przedstawiona
w drugim nawiasie ma pierwiastki to należy ją sprowadzić do postaci iloczynowej.
16 mar 17:14
6latek: To sobie już kolega /koleżanka rozpisze .
16 mar 17:19
chichi:
@
ICSP zapisz w postaci iloczynu wg mnie nie oznacza tego samego, co rozłóż na czynniki
16 mar 17:28
ICSP: Chodziło mi bardziej o to, że jeżeli możemy coś dalej rozpisać to powinniśmy to zrobić ...
Przyjęło się, że przedstawienie wyrażenia trygonometrycznego w postaci iloczynu zawiera
wyłącznie iloczyn liczb/funkcji trygonometrycznych o różnych argumentach.
16 mar 17:34
chichi:
Rozkładałbyś to dalej, gdyby to było równanie? Bo sprowadzanie do postaci iloczynowej ma
własnie głównie zastosowanie przy rozwiązywaniu równań/nierównosci
16 mar 17:38
ICSP: Zdajesz sobie sprawę, że polecenia:
1o Rozwiąż równanie
2o Zapisz w postaci iloczynu
nie mają ze sobą zbyt wiele wspólnego?
Porównywanie sposobu podejścia do rozwiązania jak i wyniku przy takich różnych poleceniach nie
ma zbyt wielkiego sensu ...
16 mar 17:41
chichi:
Zdajesz sobie sprawę, że polecenia:
1
o Zapisz w postaci iloczynu
2
o Rozłóż na czynniki
Też są różne
16 mar 17:47
ICSP: Są, ale naprawdę nie widzisz analogi między nimi?
Chodzi o to, ze nie zostawia się zadania które jest zrobione tylko w połowie.
Jeżeli mam coś zapisać w postaci iloczynu to zapisuje to w postaci samego iloczynu a nie
iloczynu i sumy.
| | W | |
Równie dobrze mając dowolne wyrażenie mogę zapisać W = 2 * |
| i cieszyć się, że już mam |
| | 2 | |
zapis za pomocą iloczynu.
Polecam wziąć do ręki jakiś podręcznik i sprawdzić podobne przykłady (wraz z odpowiedziami do
nich)
16 mar 18:03
chichi:
Okej, ja przyjmowałem, że ten iloczyn może być dowolny np. nawiasów
16 mar 18:20
6latek: chichi
Podzielam akuratnie tutaj Twoje zadanie na ten temat ze wyrazenie wyjsciowe jest przedstawione
w postaci iloczynu
Jednak czas nie stoi w miejscu i wszystko sie zmienia. Takze poglad na ten temat tez
16 mar 18:49
chichi:
@
6latek albo tak ze wzoru, to dużo szybciej niż ten pomysł, który wy proponujecie. Owszem
korzystałbym z niego, ale jakbym szykował się do rozwiązania równania/nierówności, a nie
zapisania w postaci "iloczynu"
| | 1 | |
cos(x)+cos(3x)+cos(5x)=sin(6x)* |
| |
| | 2sin(x) | |
16 mar 18:56
6latek: Wiesz szukalem w ksiazce z zadaniami z indukcji tego wzoru do udowodnienia
Jest ale cos(x)+cos(2x)+cos(3x)+.... cosnx)
16 mar 18:59
chichi:
To podaje Ci wzór, z którego ja korzystałem:
| | sin(2nx) | |
cos(x)+cos(3x)+cos(5x)+...+cos((2n−1)x)= |
| |
| | 2sin(x) | |
16 mar 19:16
6latek: Dziękuje . Moze się kiedys przyda
16 mar 19:19
chichi:
Wzór, o którym mówiłeś jest postaci:
| | | |
cos(x)+cos(2x)+... +cos(nx)= |
| |
| | | |
16 mar 19:26