WIELOMIANY
bluee: Czy da się wyznaczyć współczynniki wielomianu dowolnego stopnia na podstawie
jego miejsc zerowych inaczej niż poprzez wymnożenie?
Np. (x−1)(x+3)(x−5)(x+7)=(x
2+3x−x−3)(x
2+7x−5x−35)....
Nie chodzi o konkretny przykład, ale o ogólną zasadę.
Czy ktoś zna jakieś twierdzenie, wzorek...?
Z góry dziękuję za podpowiedź
16 mar 13:17
6latek: Słuchaj , a jakby zastosowac wzory Viete'a dla wielomianu stopnia czwartego moze z tego by
mozna policzyc
16 mar 13:20
chichi:
W tym przypadku, gdy wielomian jest 4 stopnia i widoczne jest a=1, to można ze wzorów Viete'a.
Natomiast, gdy wielomian ma być dowolnego stopnia to już mamy problem, a jakie zastosowanie
miałaby ta metoda? Przecież postać iloczynowa jest najwygodniejsza z postaci
16 mar 13:27
ICSP: wzory Viete'a dla trójmianu kwadratowego dadzą Ci natychmiast współczynniki.
16 mar 13:45
bluee: Jestem studentką informatyki i mam napisać program, który będzie wyliczał wzór
wielomianu na podstawie pierwiastków podanych przez użytkownika. W takiej sytuacji będzie a=1
dla każdego przypadku
16 mar 14:12
chichi:
Niech W(x)=(2x−1)(7x+4)(5x+5)(x−8) ile wynosi 'a'?
16 mar 14:19
bluee: Ale przy x nie może być nic innego niż 1. Użytkownik podaje tylko kolejne pierwiastki,
nie ma możliwości modyfikowania współczynników.
16 mar 14:33
chichi:
No to sama sobie odpowiedziałaś na pytanie XD "W takiej sytuacji będzie a=1
dla każdego przypadku

" to pytanie mam na myśli
16 mar 14:37
bluee: Fakt xD Dziękuję za pomoc!
16 mar 14:39
Saizou :
No i x takich oczywistych to w(x=0) daje wyraz wolny
16 mar 20:18