matematykaszkolna.pl
WIELOMIANY bluee: Czy da się wyznaczyć współczynniki wielomianu dowolnego stopnia na podstawie jego miejsc zerowych inaczej niż poprzez wymnożenie? Np. (x−1)(x+3)(x−5)(x+7)=(x2+3x−x−3)(x2+7x−5x−35).... Nie chodzi o konkretny przykład, ale o ogólną zasadę. Czy ktoś zna jakieś twierdzenie, wzorek...? Z góry dziękuję za podpowiedź emotka
16 mar 13:17
6latek: Słuchaj , a jakby zastosowac wzory Viete'a dla wielomianu stopnia czwartego moze z tego by mozna policzyc
16 mar 13:20
chichi: W tym przypadku, gdy wielomian jest 4 stopnia i widoczne jest a=1, to można ze wzorów Viete'a. Natomiast, gdy wielomian ma być dowolnego stopnia to już mamy problem, a jakie zastosowanie miałaby ta metoda? Przecież postać iloczynowa jest najwygodniejsza z postaci
16 mar 13:27
ICSP: wzory Viete'a dla trójmianu kwadratowego dadzą Ci natychmiast współczynniki.
16 mar 13:45
bluee: Jestem studentką informatyki i mam napisać program, który będzie wyliczał wzór wielomianu na podstawie pierwiastków podanych przez użytkownika. W takiej sytuacji będzie a=1 dla każdego przypadku
16 mar 14:12
chichi: Niech W(x)=(2x−1)(7x+4)(5x+5)(x−8) ile wynosi 'a'?
16 mar 14:19
bluee: Ale przy x nie może być nic innego niż 1. Użytkownik podaje tylko kolejne pierwiastki, nie ma możliwości modyfikowania współczynników.
16 mar 14:33
chichi: No to sama sobie odpowiedziałaś na pytanie XD "W takiej sytuacji będzie a=1 dla każdego przypadku" to pytanie mam na myśli
16 mar 14:37
bluee: Fakt xD Dziękuję za pomoc!
16 mar 14:39
Saizou : No i x takich oczywistych to w(x=0) daje wyraz wolny
16 mar 20:18