interpolacja
interpolacja: Dla funkcji f(x) = 1 − |x| wyznacz wielomian interpolacyjny p2(x) w postaci Newtona
oparty na węzłach x0 = 1, x1 = 0, x2 = 1.
Znajdź największą wartość błędu interpolacji w przedziale [−1; 1].
W zadaniu należy wyznaczyć faktyczną maksymalną wartość błędu interpolacji,
a nie oszacowanie błędu.
Po wyznaczeniu wielomianu interpolacyjnego wyszło mi:
p2(x) = 1 − x2
Jest w stanie ktoś powiedzieć jak znaleźć ten błąd interpolacji?
16 mar 10:44
interpolacja: według mnie to beda wartosci w punktach 0.5 i −0.5, ale trzeba to chyba jakos uzasadnic
16 mar 11:01
piotr: max|(1−x−1+x2)| jest w 1/2
16 mar 11:15
interpolacja: dzięki!
16 mar 11:42
interpolacja: tylko tam chyba powinno być | (1− |x| −1+x2) | ?
16 mar 11:44