pochodna
maturalnyy:
| | kx4 | |
Funkcja f(x)= |
| , x∊R jest rosnaca dla: |
| | x2+2 | |
A. k∊(−
∞;−2) B. k∊(−2;0) C. k>0 D. k∊R
| | 2kx5+8kx3 | |
Policzyłem pochodna funkcji i mam f'(x)= |
| i teraz zrobilem tak f'(x)>0 |
| | (x2+2)2 | |
2kx
5+8kx
3>0
2kx
3(x
2+4)>0
2kx
3>0
I co dalej?
16 mar 00:41
maturalnyy: i zastanawialem sie tak ze dla k<0 ona bedzie rosla (−∞,0> a dla k>0 bedzie rosla <0,∞)
16 mar 00:44
ICSP: Funkcja g ma minimum lokalne w x = 0, dla x < 0 jest malejąca a dla x > 0 jest rosnąca.
Nie ważne, przez jaką liczbę przemnożysz wartości funkcji g jej monotoniczność nie zmieni się
na tylko rosnącą, albo tylko malejącą.
16 mar 09:11
maturalnyy: czyli mam rozumiec ze nie ma poprawnej odpowiedzi?
16 mar 14:46
Jerzy:
Nie ma.
16 mar 14:58
maturalnyy: nie polecam w takim razie zbiorow wydawnictwa Omega blad na bledzie tu jest
16 mar 15:02
6latek: Dzien dobry
Jerzy
16 mar 15:04
Jerzy:
Na marginesie, zauważ,że dla dowolnego k funkcja jest funkcją parzystą, a więc wykres jest
symetryczny względem osi OY , a więc funkcja nie może być stale rosnąca lub malejąca.
16 mar 15:05
Jerzy:
Cześć Krzysztof
16 mar 15:05
6latek: Spokojnie . jaki masz ten zbior ?
czy to Zbior zadan maturalnych z matematyki na ocene celujaca Witold Stachnik?
jesli tak to ktory numer zadania ?
16 mar 15:07
Jerzy:
Oczywiście poza: k = 0
16 mar 15:07
6latek: Jerzy
Zastanawiam sie tylko czy to nie bedzie odp d)
Dlaczego ? Bo wedlug mnie nie jest napisane scisle rosnaca
Czy wedlug Ciebie ma to jakies znaczenie ?
16 mar 15:10
maturalnyy: to jest zbior arkuszy egzaminacyjnych nie ma tam tego pana
16 mar 15:11
Jerzy:
Dla dowolnego k ≠ 0 , ta funkcja jest monotoniczna w przedziałach (−∞,0) oraz (0,∞)
Funkcja parzysta nie może być ściśle rosnąca/malejąca. Gdybya k = 0 , to funkcja nadal byłaby
parzysta, ale stała.
16 mar 15:17
6latek: Przyjąlem do wiadomosci
16 mar 15:19
chichi:
@
6latek jeśli k∊R, to k=0 również, a wtedy mamy funkcję f(x)=0, czy ona kiedykolwiek
rośnie? Nawet jeśli jest monotoniczna przedziałami, to wtedy trzeba podać przedział na jakim
ta funkcja rośnie − przedział zależny od argumentów, nie od parametru, pozdrawiam
16 mar 15:19
6latek: Witam
16 mar 15:24
Jerzy:

Krzysztof.
Nibieska : ścilśe rosnąca.
Zielona: niemalejąca.
16 mar 15:46
6latek: Juz teraz rozumiem

Miłego dnia
16 mar 16:05
Jerzy:
16 mar 16:09